Apeluję do wszystkich szarlotkowców - kupujcie teraz antonówki, gotujcie i napełniajcie nimi słoje, a nie pożałujecie ;). Zimą będą jak znalazł do szarlotki, a szarlotka z antonówek najlepsza! :).
składniki:
ok. 1,5 kg umytych, obranych i pokrojonych w kostkę antonówek
cynamon
ok. 3/4 szklanki wody mineralnej przegotowanej
przygotowanie:
jabłka wrzucamy do dużego garnka, dolewamy wodę, dusimy na małym ogniu, mieszamy, uważamy żeby nie przypalić. gdy z jabłek zrobi się mus dodajemy cynamon ( u mnie 1 łyżeczka ), mieszamy. gorącym musem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Idealne połączenie :) Ja też się wzięłam za przetwory :) Dużo już zrobiłaś w tym roku ?? Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńten rok jest wyjątkowy, przetworów całe duże pudło ;)
Usuńpycha:) też robię takie zapasy na zimę:)
OdpowiedzUsuńGratuluję Pani Ulu pomysłu i jeszcze raz dziękuję za ciastka
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ale mi miło :)))))))))))), dziękuję za wpis :), ja również dziękuję i też za naszą ostatnią rozmowę, za słowa dotyczące bloga, to było dla mnie ważne i staram się teraz więcej otwierać, zamieszczać treść od siebie, próbuję cały czas ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam w wolnych czasie na mojego bloga :))
szarlotkowcem jestem od zawsze:)
OdpowiedzUsuńa takie jabłka też co roku robię:D
Ps. gotowanie za głosowanie juz trwa:)
głos oddany już :)
Usuńmmmm, pyszności. Ja już nie mam sił na przetwory, ale dzisiaj też szarlotkę upiekłam :D
OdpowiedzUsuń:), ciekawa jestem Twojego przepisu
UsuńUlu, do mnie nie musisz apelować - zawsze mam zapasy i najczęściej ze swoich własnych jabłek :-) W tym roku dużo ich mam, ale okropnie małe przez tą suszę... Mam jeszcze zeszłoroczne zapasy więc nie panikuję :-) Serdeczności.
OdpowiedzUsuńWzajemnie Aniu :)
Usuńco roku dostawałam duuuże ilości jabłek i wkładałam je do słoików. w tym roku jakiaś bieda na jabłka u nikogo nie obrodziły:( Dobrze ze mam jeszcze spory zapas z ubiegłego roku.
OdpowiedzUsuń:)))
Usuńmoje półeczki już zastawione słoiczkami:))
OdpowiedzUsuńZawsze do szarlotki używam szarej renety. Mówisz, że antonówki najlepsze?
OdpowiedzUsuńTAK! :)
Usuńja też szarej renety, sprawdzę, dzięki!! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sok z antonówki, pyszne jabłuszka :)
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś zrobić taki sok :), dziś przytachałam do domu jeszcze 3 kg antonówki ;)
Usuń