środa, 18 września 2013

Pieczona ryba z sosem z pomidorków koktajlowych, kaparów i octu balsamicznego.


A w mojej kuchni dzisiaj pieczona ryba z pysznym sosem! I to nie byle jakim sosem bo wg przepisu Oliviera. Zaczytuję się w moich nowych książkach kulinarnych w których znalazłam dużo przepisów do wypróbowania i poznania ich smaku mmmmm

Ja kocham jeść i przygotowywać dania z ryb. Jak mam do wyboru rybę czy mięso zawsze wybiorę rybę. W moim domu bardzo dużo, właściwie głównie, na obiady czy obiadokolację jada się potrawy z ryb lub z ich udziałem w roli głównej.

Ten sos podany na gorąco świetnie komponuje się z rybą. Po za tym jest cudownie pachnący, aromatyczny i cudownie gęsty. Pyszny bardzo!

składniki na sos:

4 ząbki czosnku
25 sztuk kolorowych pomidorków koktajlowych
oliwa
spora szczypta suszonego oregano
2 łyżki odcedzonych kaparków (ze słoika, w zalewie)
sól i świeżo mielony pieprz
kawałek masła
ocet balsamiczny

przygotowanie:

obrałam ząbki czosnku i pokroiłam w cieniutkie plasterki. pomidorki umyłam i przekroiłam na pół. na patelnię (średni ogień) wlałam oliwę, dodałam czosnek, oregano i kaparki. po chwili, gdy czosnek był delikatnie złocisty wrzuciłam na patelnię pomidorki. posoliłam, popieprzyłam i delikatnie wymieszałam. dodałam masło i wlałam sporo (u mnie dwie duże łyżki  drewniane, więc większe od zwykłej łyżki) octu balsamicznego. sos bulgotał 2-3 minutki, pomidorki zmiękły, a sos zgęstniał.

Wcześniej przygotowaną rybę (u mnie dorsz) doprawioną wg własnego gustu (u mnie sól, pieprz, rozmaryn, oliwa z oliwek) pieczemy ok. 25 minut (180 stopni C) w naczyniu żaroodpornym.

Gotową rybę podajemy z gorącym sosem i pieczonym ziemniaczkiem. Smacznego!






12 komentarzy:

  1. ale smakowicie to wygląda:) Zapraszam na szczyptę soli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja za to jestem mięsożercem, bo rybę jadam rzadko. a Jamiego uwielbiam! gotuje prosto i zawsze czymś zaskoczy:)
    pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sosik jest po prostu boski. Danie wspaniałe:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie na rybę mam ochotę - dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro u mnie łosoś i do tego Twój smakowity sos !
    Dodam do niego jeszcze odrobinę suszonych pomidorów :-)
    Buziaki Ulu ! Dzięki za inspirację !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojjj,nie lubimy sie z kaparami... Ale pomidorki koktajlowe - jak najbardziej darze sympatia :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za rybą. Ale Twój talerz wygląda tak bardzo apetycznie, że zjadłabym z dokładką :))

    OdpowiedzUsuń