składniki:
duży, mięsisty, świeży filet z dorsza
kilka małych ziemniaków
świeży tymianek
szpinak mrożony Frosta z sosem śmietanowym
sól
świeżo zmielony pieprz
świeża gałka muszkatołowa
cytryna
przygotowanie:
filet dorsza myjemy, układamy w naczyniu do gotowania na parze. obok kładziemy obrane i umyte ziemniaki. gotujemy na parze na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. pod koniec gotowania ziemniaki posypujemy pokrojonym drobniutko tymiankiem. w między czasie zamrożone serduszka szpinaku podgrzewamy na wolnym ogniu do zagotowania.
gotową rybę delikatnie przekładamy na talerz, obok kładziemy ziemniaki. rybę oprószamy świeżą solą i świeżym pieprzem, oraz delikatnie skrapiamy cytryną. na wierzchu układamy porcję szpinaku. na drobnej tarce ścieramy nad szpinakiem muszkatałowca.
i gotowe. mamy zdrowe i smaczne danie, a szpinak doprawiony świeżą gałką muszkatołową dodaje całości pysznego aromatu.
smacznego :)
hm........wyszło bardzo aromatycznie :)
OdpowiedzUsuńpyszne zdrowe danie
OdpowiedzUsuń:)
lekko i smacznie, tak lubię:)
OdpowiedzUsuńna takie zdrowe jedzenie się piszę:) nie łączyłam jeszcze ryby ze szpinakiem, może dlatego że niedawno się do niego przekonałam:P
OdpowiedzUsuńmmmmm sama pyszność
OdpowiedzUsuńPięknie i słonecznie wygląda Twoje danie, aż ślinka leci ;)
OdpowiedzUsuńRyby uwielbiam! Jak dla mnie strzał w 10 :)
OdpowiedzUsuń