środa, 1 listopada 2017

Azjatyckie danie z kurczakiem.

Kuchnia azjatycka to jedna z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska, wietnamska i wiele innych.
 
Dzisiaj postanowiłam odtworzyć smak azjatycki w domu i nawet mi się udało ;-).
 



Składniki:
 
1/2 piersi kurczaka
sos chili z limonką i kolendrą. Tu kupisz - KLIK
pasta curry czerwone
sos sojowy kikoman
olej kokosowy
ryż
warzywa na patelnię China z przyprawą orientalną - D'aucy. Tu kupisz - KLIK
sól
 
Przygotowanie:
 
Do małej miseczki włóż mięso kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj 2 łyżki sosu chili z limonką  i kolendrą oraz 2 łyżki sosu sojowego, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
 
W woku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego, dodaj odrobinę czerwonego curry, wrzuć mięso i smaż na dużym ogniu ok 4 minut. Po tym czasie dodaj mieszankę warzyw chińskich wraz z przyprawą orientalną. Dopraw do smaku solą.  Całość smaż ok 3-4 minut na dużym ogniu, aż warzywa zmiękną.
 
Ryż przygotuj wg przepisu (my lubimy wersję al dente).
 
Gotowe danie można dodatkowo doprawić do smaku sosem sojowym.

To najszybsze i najsmaczniejsze danie z woka. Mięso kurczaka można zastąpić krewetkami, wołowiną lub wieprzowiną.
 
Smacznego :-)
 


Jajko zapiekane w bułce.


Pyszne, łatwe do zrobienia śniadanie. Zapiekane jajko w kajzerce przygotowuje się bardzo szybko i smakuje wspaniale. Składniki nadzienia możemy modyfikować w różny sposób np. dodając, boczek, ser pleśniowy, ser feta, szczypiorek, pomidorki koktajlowe, oliwki etc.
 
Składniki:
 
2 kajzerki z poprzedniego dnia
masło
plastry szynki
2 jajka
ser żółty
pieprz i sól
słodka papryka mielona
świeża natka pietruszki/szczypiorek
 
Przygotowanie:
 
Kawałki szynki podsmaż  na patelni. Bułki zetnij od góry i wydrąż miąższ ze środka. Posmaruj wnętrze kajzerek masłem, ułóż kawałki szynki, posyp startym żółtym serem i na wierzch wybij delikatnie jajko. Po wierzchu posyp solą, pieprzem i papryką. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu aż białko jajka się zetnie. Gotowe jajo posyp drobniutko posiekaną natką pietruszki/szczypiorkiem.
 
Smacznego ;-)
 
 



piątek, 13 października 2017

Jajka w skorupkach smażone na maśle w bułce tartej.


Tradycyjny polski przepis na jajka w skorupkach smażone na maśle w bułce tartej. Receptura ta jest szczególnie ważna dla mnie, bo przygotowania takich jajek nauczyła mnie wyjątkowa dla mnie osoba. Z okazji jej 80 urodzin, które były w tym tygodniu na uroczystą kolację urodzinową przygotowałam między innymi właśnie jajka smażone w skorupkach.

Składniki:
 
6 jajek
mały pęczek drobnego szczypiorku
masło w temp. pokojowej - 2 łyżki plus do smażenia
bułka tarta
sól, pieprz
do dekoracji: sałata, koperek, pomidorki koktajlowe/rzodkiewka
 
Przygotowanie:
 
Jajka  ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Ostrym nożem przecinaj delikatnie skorupkę jajka w wzdłuż na pół. Delikatnie łyżką wydrąż białko i żółtko.
 
Drobniutko posiekaj białka i żółtka, dodaj posiekany drobniutko szczypiorek, 2 łyżki miękkiego masła, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
 
Skorupki jajek napełnij przygotowaną masą jajeczną, z wierzchu obtocz/posyp bułką tartą.
 
Rozgrzej patelnię, dodaj masło. Połówki jajek układaj bułką tarta do spodu na rozgrzanym maśle i smaż przez kilka minut.
 
Tak przygotowane jajka najlepiej od razu podawać na ciepło, ale równie smaczne są serwowane na zimno.


Smacznego.  :)


A oto i Jubilatka. Niech nam żyje następne 80 lat!

(ledwie dała radę utrzymać bukiety z róż, po 80 sztuk każdy)


 
 
 


niedziela, 8 października 2017

Suszymy, czyli znowu sushi.

 
Odkąd zrobiłam sushi po raz pierwszy sama, pojawia się ono u nas regularnie. Najważniejsze w jego przygotowaniu to świeża ryba. Pozostałe składniki dobieramy wedle gustu i smaku.
 
Moje ulubione zestawienie sushi  to surowy łosoś/grillowana krewetka, awokado, kawałki ogórka, czarny sezam, tykwa, obowiązkowo serek Philadelphia i wasabi. Sos sojowy zawsze Kikkoman i koniecznnie różowy marynowany imbir.
 
Zapraszam na sushi po mojemu. Przepis pod tym linkiem: KLIK , a tutaj zostawiam kilka zdjęć z dzisiejszego przygotowania ;-).
 

 
 Powodzenia i smacznego :).
 

poniedziałek, 2 października 2017

Smażona Czubajka kania.

Podczas tegorocznego grzybobrania udało nam się, nie licząc podgrzybków, prawdziwków, maślaków i rydzy zgarnąć kilka ładnych okazów czubajki kani. Smażona w panierce czubajka kania jest obłędna, aromatyczna, chrupiąca i bardzo pyszna.


Składniki:

duża kania (nasza 23 cm średnicy)
litr mleka 2%
sól
1 duże jajko
pieprz
bułka tarta
olej rzepakowy

Przygotowanie:

Odetnij kaniom ogonki przy samym kapeluszu. Oczyszczone kapelusze ułóż w większym naczyniu i zalej mlekiem (kanie moczone w mleku są smaczniejsze).  Odstaw w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

Wyjęte z mleka kapelusze czubajki osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.





Przygotuj bułkę tartą i rozbełtane jajko. Kanie dopraw do smaku solą i pieprzem. Obtaczaj w jajku i bułce i smaż na rozgranym oleju przez 6-7 minut tak, żeby panierka dobrze się zrumieniła.





Dodatkiem do smażonej czubajki kani może być pieczywo lub ugotowane ziemniaki.


 
Smacznego :)

sobota, 2 września 2017

Lekkie ciasto z dodatkiem mąki kokosowej z brzoskwinią i jabłkiem.

 

Bardzo delikatne w smaku, lekkie i mocno smaczne. Rozpływa się w ustach. Dodatek mąki kokosowej do ciasta pozostawia kokosowy smak. To zdecydowanie ciasto dla osób, które lubią wypieki fit. Ciasto na spód i kruszonkę najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i na całą noc pozostawić w lodówce.
 
Składniki:
 
1 szkl mąki kokosowej
1/2 szkl mąki pszennej tortowej
4 pełne łyżki brązowego cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
100 g zimnego masła
opcjonalnie 2 łyżki bardzo zimnej wody
 
dodatkowo:
 
1,5 łyżki bułki tartej
dojrzałe jabłka i brzoskwinie
 
Przygotowanie:
 
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
 
Piekarnik dobrze nagrzej do 175 stopni. Schłodzone ciasto w zetrzyj na tarce do warzyw i delikatnie wyłóż formę do ciasta. Zostaw małą ilość ciasta na "kruszonkę". Warstwa ciasta na spodzie i bokach blaszki nie może być za gruba, ale też niezbyt cienka. Jeśli zostanie trochę więcej  ciasta, możesz je zamrozić na inną okazję, lub dodatkowo upiec np. małe babeczki, jeśli masz foremki.
 
Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i zapiecz ok. 10 min.
 
Obrane jabłka i brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Podpieczony spód delikatnie posyp tartą bułką i ułóż brzoskwinie i jabłka. Z wierzchu delikatnie zetrzyj resztę ciasta i wstaw do piekarnika na 25-30 min. Jak zacznie pachnieć, a ciasto zrobi się rumiane znaczy, że jest gotowe.
 

Najlepsze jeszcze ciepłe. Smacznego ;-)

sobota, 29 lipca 2017

Pulpeciki z indyka.


 
 
Przepyszne danie. Pulpeciki rozpływają się w ustach. Są delikatne, lekkie i aromatyczne. Po delikatnym obsmażeniu pulpeciki dusimy w bulionie warzywnym. Dodatkiem do tak przygotowanego dania może być ryż, kasza jaglana lub ziemniaki.
 
 
Składniki:
 
 
ok. 500 g mięsa mielonego z indyka
 
mała czerstwa kajzerka namoczona w mleku
 
1 jajko
 
opcjonalnie szalotka, ja pomijam, bo nie lubię smaku cebulowego w pulpecikach
 
sól himalajska różowa, rozdrobniony w moździerzu pieprz kolorowy, odrobina suszonego oregano
 
oliwa/olej
 
młoda włoszczyzna
 
bulion warzywny Klik
 
 
 
Przygotowanie:
 
Mięso przełóż do miseczki, dodaj jajko, przyprawy oraz lekko odciśniętą bułkę. Wyrabiaj dokładnie dłonią, aż masa będzie zwarta, a wszystkie składniki dokładnie się połączą. Uformuj nie za duże kulki i delikatnie obsmaż z obu stron na oleju. Podsmażone pulpeciki podlej delikatnie bulionem z warzyw. Możesz dodać świeże warzywa obok i duś na małym ogniu 30-35 minut. Pod koniec można powstały sos zagęścić mąką, ale ja tego nie robię. Wolę wersję lżejszą bez zagęszczania. :) 
 
 
 
Smacznego ;-)