sobota, 2 września 2017

Lekkie ciasto z dodatkiem mąki kokosowej z brzoskwinią i jabłkiem.

 

Bardzo delikatne w smaku, lekkie i mocno smaczne. Rozpływa się w ustach. Dodatek mąki kokosowej do ciasta pozostawia kokosowy smak. To zdecydowanie ciasto dla osób, które lubią wypieki fit. Ciasto na spód i kruszonkę najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i na całą noc pozostawić w lodówce.
 
Składniki:
 
1 szkl mąki kokosowej
1/2 szkl mąki pszennej tortowej
4 pełne łyżki brązowego cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
100 g zimnego masła
opcjonalnie 2 łyżki bardzo zimnej wody
 
dodatkowo:
 
1,5 łyżki bułki tartej
dojrzałe jabłka i brzoskwinie
 
Przygotowanie:
 
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
 
Piekarnik dobrze nagrzej do 175 stopni. Schłodzone ciasto w zetrzyj na tarce do warzyw i delikatnie wyłóż formę do ciasta. Zostaw małą ilość ciasta na "kruszonkę". Warstwa ciasta na spodzie i bokach blaszki nie może być za gruba, ale też niezbyt cienka. Jeśli zostanie trochę więcej  ciasta, możesz je zamrozić na inną okazję, lub dodatkowo upiec np. małe babeczki, jeśli masz foremki.
 
Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i zapiecz ok. 10 min.
 
Obrane jabłka i brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Podpieczony spód delikatnie posyp tartą bułką i ułóż brzoskwinie i jabłka. Z wierzchu delikatnie zetrzyj resztę ciasta i wstaw do piekarnika na 25-30 min. Jak zacznie pachnieć, a ciasto zrobi się rumiane znaczy, że jest gotowe.
 

Najlepsze jeszcze ciepłe. Smacznego ;-)

2 komentarze: