poniedziałek, 2 października 2017

Smażona Czubajka kania.

Podczas tegorocznego grzybobrania udało nam się, nie licząc podgrzybków, prawdziwków, maślaków i rydzy zgarnąć kilka ładnych okazów czubajki kani. Smażona w panierce czubajka kania jest obłędna, aromatyczna, chrupiąca i bardzo pyszna.


Składniki:

duża kania (nasza 23 cm średnicy)
litr mleka 2%
sól
1 duże jajko
pieprz
bułka tarta
olej rzepakowy

Przygotowanie:

Odetnij kaniom ogonki przy samym kapeluszu. Oczyszczone kapelusze ułóż w większym naczyniu i zalej mlekiem (kanie moczone w mleku są smaczniejsze).  Odstaw w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

Wyjęte z mleka kapelusze czubajki osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.





Przygotuj bułkę tartą i rozbełtane jajko. Kanie dopraw do smaku solą i pieprzem. Obtaczaj w jajku i bułce i smaż na rozgranym oleju przez 6-7 minut tak, żeby panierka dobrze się zrumieniła.





Dodatkiem do smażonej czubajki kani może być pieczywo lub ugotowane ziemniaki.


 
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. uwielbiam :) smak jesieni zapamiętany w dzieciństwie :) nie jadłam kilka lat i w tym roku chętnie wróciłam do tych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam, a to dlatego, że sama nie ufam sobie podczas grzybobrania :(

    OdpowiedzUsuń