piątek, 13 października 2017

Jajka w skorupkach smażone na maśle w bułce tartej.


Tradycyjny polski przepis na jajka w skorupkach smażone na maśle w bułce tartej. Receptura ta jest szczególnie ważna dla mnie, bo przygotowania takich jajek nauczyła mnie wyjątkowa dla mnie osoba. Z okazji jej 80 urodzin, które były w tym tygodniu na uroczystą kolację urodzinową przygotowałam między innymi właśnie jajka smażone w skorupkach.

Składniki:
 
6 jajek
mały pęczek drobnego szczypiorku
masło w temp. pokojowej - 2 łyżki plus do smażenia
bułka tarta
sól, pieprz
do dekoracji: sałata, koperek, pomidorki koktajlowe/rzodkiewka
 
Przygotowanie:
 
Jajka  ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Ostrym nożem przecinaj delikatnie skorupkę jajka w wzdłuż na pół. Delikatnie łyżką wydrąż białko i żółtko.
 
Drobniutko posiekaj białka i żółtka, dodaj posiekany drobniutko szczypiorek, 2 łyżki miękkiego masła, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
 
Skorupki jajek napełnij przygotowaną masą jajeczną, z wierzchu obtocz/posyp bułką tartą.
 
Rozgrzej patelnię, dodaj masło. Połówki jajek układaj bułką tarta do spodu na rozgrzanym maśle i smaż przez kilka minut.
 
Tak przygotowane jajka najlepiej od razu podawać na ciepło, ale równie smaczne są serwowane na zimno.


Smacznego.  :)


A oto i Jubilatka. Niech nam żyje następne 80 lat!

(ledwie dała radę utrzymać bukiety z róż, po 80 sztuk każdy)


 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz