środa, 1 listopada 2017

Jajko zapiekane w bułce.


Pyszne, łatwe do zrobienia śniadanie. Zapiekane jajko w kajzerce przygotowuje się bardzo szybko i smakuje wspaniale. Składniki nadzienia możemy modyfikować w różny sposób np. dodając, boczek, ser pleśniowy, ser feta, szczypiorek, pomidorki koktajlowe, oliwki etc.
 
Składniki:
 
2 kajzerki z poprzedniego dnia
masło
plastry szynki
2 jajka
ser żółty
pieprz i sól
słodka papryka mielona
świeża natka pietruszki/szczypiorek
 
Przygotowanie:
 
Kawałki szynki podsmaż  na patelni. Bułki zetnij od góry i wydrąż miąższ ze środka. Posmaruj wnętrze kajzerek masłem, ułóż kawałki szynki, posyp startym żółtym serem i na wierzch wybij delikatnie jajko. Po wierzchu posyp solą, pieprzem i papryką. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu aż białko jajka się zetnie. Gotowe jajo posyp drobniutko posiekaną natką pietruszki/szczypiorkiem.
 
Smacznego ;-)
 
 



2 komentarze:

  1. Cudowne! Choć teraz to danie dla bogatych - i masło i jajka... ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobne bułeczki :) są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń