sobota, 29 lipca 2017

Pulpeciki z indyka.


 
 
Przepyszne danie. Pulpeciki rozpływają się w ustach. Są delikatne, lekkie i aromatyczne. Po delikatnym obsmażeniu pulpeciki dusimy w bulionie warzywnym. Dodatkiem do tak przygotowanego dania może być ryż, kasza jaglana lub ziemniaki.
 
 
Składniki:
 
 
ok. 500 g mięsa mielonego z indyka
 
mała czerstwa kajzerka namoczona w mleku
 
1 jajko
 
opcjonalnie szalotka, ja pomijam, bo nie lubię smaku cebulowego w pulpecikach
 
sól himalajska różowa, rozdrobniony w moździerzu pieprz kolorowy, odrobina suszonego oregano
 
oliwa/olej
 
młoda włoszczyzna
 
bulion warzywny Klik
 
 
 
Przygotowanie:
 
Mięso przełóż do miseczki, dodaj jajko, przyprawy oraz lekko odciśniętą bułkę. Wyrabiaj dokładnie dłonią, aż masa będzie zwarta, a wszystkie składniki dokładnie się połączą. Uformuj nie za duże kulki i delikatnie obsmaż z obu stron na oleju. Podsmażone pulpeciki podlej delikatnie bulionem z warzyw. Możesz dodać świeże warzywa obok i duś na małym ogniu 30-35 minut. Pod koniec można powstały sos zagęścić mąką, ale ja tego nie robię. Wolę wersję lżejszą bez zagęszczania. :) 
 
 
 
Smacznego ;-)
 
 


3 komentarze:

  1. bardzo lubię wszelkie pulpeciki :) akurat dawno nie robiłam i jutro na obiad postanowiłam dziś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń