Zrobiło się zimno. A jak zimno to ochota większa na syte, dodające energii i ciepła jedzenie. Dziś miało być risotto z owocami morza i papryczką chili, ale w trzech sklepach, do których zajrzałam nie dostałam owoców morza. Za to w warzywniaku były kurki i z małym koszyczkiem kurek wróciłam do domu. Do tego szpinak, zioła, kremowy sos śmietanowy i wyszło danie REWELACJA. Robi się tak szybko i wychodzi przepyszne.
składniki:
150 g kurek
makaron pappardelle na dwie osoby
duża garść szpinaku sałatkowego baby
1 ząbek czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
2 łyżki białego wina
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergin
ok. 100 ml śmietany 18 % (3-4 duże b. pełne łyżki)
2 pełne łyżki pokrojonej świeżej bazylii
starty parmezan do posypania
przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
2. Oliwę i masło rozpuszczamy na dużej patelni, dodajemy czosnek i chwilkę podsmażamy.
3. Dodajemy umyte i osuszone kurki i chwilkę dusimy pod przykryciem.
4. Dolewamy wino i dalej dusimy, aż grzybki będą miękkie.
5. Ugotowany makaron łączymy z sosem, dodajemy opłukane i osuszone liście szpinaku i mieszamy chwilkę podgrzewając, aż sos ładnie pokryje makaron, a liście szpinaku zrobią się wiotkie.
6. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżą bazylią, mieszamy.
7. Danie przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i zajadamy.
Smacznego :)