poniedziałek, 3 października 2016

Ratatouille.


Lubicie ratatouille? Ja bardzo! 

Potrawka z letnich warzyw, bardzo łatwa do przygotowania. Lekkie, ale naprawdę bardzo sycące danie. W sezonie kiedy warzywa są tanie i są wszędzie dookoła jest to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni.

Podstawowe składniki tego dania to bakłażan, cukinia, pomidor i papryka. Ważne w przygotowaniu, by warzywa duszone pozostały jędrne, a nie rozgotowane.

Składniki:

1 sredni bakłażan
1 srednia cukinia
1 większa papryka żółta
6 srednich pomidorów malinowych
4 większe szalotki
3 większe ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
swieża natka pietruszki
pół pęczka swieżej bazylii
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Bakłażana umyj, pokrój w większą kostkę, posól i odstaw na 20 min, aby puscił sok. . Po tym czasie delikatnie osusz papierem kuchennym.

2. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cukinię pokrojoną w grubszą kostkę i smaż, mieszając, aż się zrumieni. Następnie delikatnie łyżką przełóż do większego  garnka.

3. Kolejno, dodaj łyżkę oliwy na patelnię, dodaj pokrojoną paprykę na większe kawałki (bez nasionek) i smaż 3-4 min. Dodaj do garnka z cukinią.

4. Następnie na oliwie obsmaż kawałki bakłażana, dodaj do przygotowanych wczesniej warzyw.

5. Podsmaż szalotki drobno pokrojone w kostkę i przełóż do garnka. 

6. Ząbki czosnku w łupinkach podsmaż na suchej mniejszej patelni, obierz, drobniutko posiekaj i dodaj do garnka z warzywami.

7. Na koniec sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrój w kostkę, chwilkę przesmaż na patelni z dodatkiem bazylii, tymianku, natki pietruszki i dodaj do pozostałych warzyw.

8. Całosć zagotuj, przemieszaj i gotuj pod przykryciem 10 min, nie dłużej. Warzywa muszą być miękkie, ale ciągle jędrne.

9. Gotowe danie dopraw do smaku swieżo mielonym pieprzem i solą. 

10. Podając udekoruj listkami bazyli.



Smacznego :-)

Ps. Żółte pomidory na zdjęciach są wyłącznie dekoracją, nie były dodane do ratatouille.







piątek, 30 września 2016

Kuchnia Uli na wakacjach w Chorwacji.

 Takie granaty teraz  na  drzewach, przywiozłam kilka

Każdego roku odwiedzam Chorwację, a dokładnie wyspę Hvar. Wyspa ta przez wiele osób uważana jest za najpiękniejszą sposród ponad tysiąca Chorwackich wysp.

Dzięki łagodnemu klimatowi oraz największej w całej Chorwacji ilosci dni słonecznych Hvar nazywany jest Chorwacką Maderą. Ciepły klimat Dalmacji, nagrzane morze (24 stopni), brak tłumu turystów sprawiają, że wyjazd we wrzesniu jest wspaniałym  wyborem.

W tym roku mieszkalismy w Starym Gradzie - sympatycznym spokojnym miasteczku leżącym w północnej częsci wyspy. Codziennie z grupą innych nurków wypływałam na łodzi na nurkowania, a popołudnia i wieczory spędzalismy na odpoczynku, spacerach i odwiedzaniu tamtejszych restauracji.

 
 Eremitaż - jedno z ulubionych miejsc

 Zupa rybna

 Zupa mulowa

 Grillowane kalmary z blitvą

 Grillowane warzywa

 Tagiatelle z owocami morza

 Owoce morza w sosie buzara

Risotto z owocami morza

Tęsknię już i czekam na kolejne podróże w to piękne miejsce. Pozdrowienia dla wszystkich! 

 ja ''w srodku''


wtorek, 6 września 2016

Czekoladowy krem z awokado i banana.


Takim kremem możemy sobie dogadzać bez wyrzutów sumienia. Wystarczą trzy składniki i w okamgnieniu cieszymy się pyszną, zdrową  nutellą.

Avokado - źródło wielu witamin, składników mineralnych, chroni nas przed chorobami serca i pomaga w łagodzeniu stresu.

Banany - dostarczają nam potasu, który reguluje równowagę płynów w naszym organizmie.

Kakao - to bogate źródło magnezu, poprawia samopoczucie, koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie.

Powstały z tych składników krem pasuje nie tylko do kanapek, ale sprawdza się również w formie wspaniałego czekoladowego musu do nalesników.

Polecam! 

Jak zrobić?

Dojrzałe awokado pokrój na mniejsze kawałki, dodaj dobrze dojrzałego większego banana, lub dwa mniejsze (najlepiej sprawdzą się banany w skórce z ciemnymi plamkami) oraz 2 łyżki kakao Deco Morreno. Składniki zblenduj na jednolitą masę i gotowe.


Opcjonalnie można dosłodzić krem miodem. Dla mnie jednak wystarczająca jest słodycz dojrzałego banana w kremie.

Smacznego :-)


niedziela, 4 września 2016

Krem z kabaczka.


Żadna inna zupa krem nie smakowała mi tak jak ta dzisiaj z kabaczka. Sezon na kabaczki jeszcze trwa, dlatego namawiam Was do zrobienia tej smacznej, pożywnej zupy krem. 

W przygotowaniu jest bardzo prosta i tania. Fantastycznie  smakuje z małymi zarumienionymi grzankami własnej roboty. 

Ta zupa jest pyszna i muszę ją zrobić jeszcze raz :-)

Składniki:

(na dwie porcje zupy)

2 srednie kabaczki 
2 pomidory
3 szalotki
oliwa z oliwek
kawałek starszego chleba na grzanki
sól, pieprz
natka pietruszki
wywar z jarzyn

Przygotowanie:

Kabaczki obierz ze skóry, pokrój na mniejsze czesci i ugotuj na parze.

Szalotki drobniutko pokrój i podsmaż na oliwie.

Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skóry - pokrój w kostkę.

Do podsmażonej cebulki dodaj ugotowany kabaczek i pomidory. Dus warzywa 15 minut. 

Dolej potrzebną ilosć wywaru, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chleb pokrój w kostkę, grilluj na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą, aż zrobią się grzanki.

Gotowy krem podaj z grzankami i swieżą natką pietruszki.

Smacznego.

piątek, 2 września 2016

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami.


To bardzo proste danie. Paprykę można faszerować na różne sposoby. Mój przepis to wypełnienie z kaszy jaglanej, duszonych warzyw i zielonego sera lazur. Tak przygotowana papryka smakuje szalenie zaraz po przygotowaniu, szczególnie kąski z roztopionym serem lazur :-)


Składniki:

kilka niezbyt dużych papryk
marchewka
pietruszka
2 pełne garscie szpinaku baby
ząbek czosnku
kawałek białej częsci pora
ugotowana kasza jaglana
przyprawy: sól, pieprz, kumin, słodka papryka
oliwa
kawałek zielonego sera Lazur 
zielona natka pietruszki

Przygotowanie:

Papryki wydrąż, usuń nasionka. Kaszę ugotuj na sypko.

Rozgrzej patelnię, na niewielkiej ilosci oliwy podsmaż delikatnie pokrojony czosnek. Po chwili dodaj cieniutko pokrojony por, marchewkę i pietruszkę. Chwilkę dus, a następnie dodaj listki szpinaku i przesmaż, aż lekko zwiędną.

Do przygotowanych warzyw dodaj kaszę, kawałki sera, dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj. 

Przygotowane papryki napełnij farszem. Ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut, aż papryki będą miękkie.

Gotowe danie obsyp zieloną natką pietruszki.



Przy okazji polecam także wersję z kaszą orkiszową KLIK

Smacznego ;-)

czwartek, 1 września 2016

Gulasz wołowy z marchewką i papryką.



Pyszne danie na jesień. Nie jestem mięsożerną osobą, ale od czasu do czasu dobre mięsko nie jest złe.

Mięso wołowe wymaga czasu w przygotowaniu, musi być długo duszone na wolnym ogniu. U mnie trwa to ok. 2 h i dopiero po tym czasie mięso jest idealnie miękkie i kruche. 

Moja dzisiejsza wersja jest z dodatkiem papryki i marchewki, ale tu można dokazywać różnymi składnikami. 

Przygotuj:

500 g mięsa wołowego pokrojonego w większą kostkę 


4-5 szalotek
4 ząbki czosnku
2 marchewki
2 papryki
suszone oregano
gałązkę rozmarynu
2-3 ziarenka jałowca 
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2-3 listki laurowe (u mnie swieże)
paprykę słodką
sól
swieżo mielony pieprz
natkę pietruszki
olej z winogron

Kawałki mięsa obsmaż w głębszej patelni. Dodaj pokrojone szalotki, wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu mielonego, pokrojone w grubsze kawałki marchewki i paprykę. Delikatnie podlej wodą i dus na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku solą i swieżym pieprzem. Podawaj z ryżem, kaszą lub tak jak lubisz.

Zachęcam  także do wypróbowania przepisu na gulasz wołowy, bez papryki  KLIK

Smacznego.

niedziela, 28 sierpnia 2016

Roladki z bakłażana.



Uwielbiam bakłażana. Z roslinnego punktu widzenia bakłażan jest jagodą, o tym nie wiedziałam  KLIK .

Własciwosci zdrowotne bakłażana są zadziwiające.  Bakłażan jest niskokaloryczny, bo, aż w 90% składa się z wody.  Poleca się więc go osobom odchudzającym.
W 100 g bakłażana znajduje się  dwa razy więcej błonnika niż np. w jabłku. Wpływa na przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia. Zawiera także przeciwutleniacze, które chronią nas przed chorobami nowotworowymi.

Spodziewam się, że moje dzisiejsze roladki nakłonią  Was do posmakowania tego cudownego owocu. Tak przygotowane są doskonałą przystawką, ale także daniem głównym. 


Składniki:

bakłażan
pomidor bawole serce - tu sprawdzi się mięsisty pomidor, z którego nie wypłynie sok
sól
natka pietruszki
ser feta
oliwa z oliwek
Aceto Balsamico di Modena Mazzetti

Przygotowanie:

Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posól z obu stron i odstaw na 20 min, aż się ''rozpłacze". Plastry griluj z obu stron na złoty kolor. Gotowe, delikatnie smaruj serem feta, na srodku ułóż kawałek pomidora i zwiń w roladkę. Układaj na talerzyku, delikatnie skrop oliwą i octem balsamicznym. Posyp drobniutko posiekaną natką pietruszki. Od razu podawaj. 

Smacznego ;-)

ps. Polecam także moje inny potrawy z udziałem bakłażana: pizza z tuńczykiem i grillowanym bakłażanem KLIK, grillowane bakłażany KLIK , czy ratatouille KLIK .