wtorek, 22 stycznia 2013

Ciasto dyniowe z wanilią i skórką mandarynki.


Wilgotne z dodatkiem purre z dyni, wanilią i skórką mandarynki. Mój gust. Upiekłam je wczoraj wieczorem, a zdjęcia zrobiłam dzisiaj rano ze względu na światło. Chciałam, żeby jak najlepiej oddały jego smak :).


Składniki:

- 250 g musu z dyni ( piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, dynię trzeba pokroić na kawałki razem ze skórą, usunąć pestki i położyć na blaszce skórą do dołu, wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut, po tym czasie łyżką wyjmować miąższ ze skórki, zmiksować na gładki mus i odmierzyć 250 g )

- 200 g masła
- 1 szklanka cukru ( użyłam pół na pół białego i brązowego )
- 1 cukier waniliowy mały lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka ( oddzielić białka od żółtek )
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 mandarynek


do polewy: 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego

Przygotowanie:

1. Małą tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni.

2. W garnuszku na małym ogniu cały czas mieszając roztopiłam masło ( nie podgrzewać za bardzo masła ), dodałam cukier i cukier waniliowy, wymieszałam i odstawiłam z ognia. 

3.Dodałam przygotowany mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszałam i ostudziłam ( masa może być lekko ciepła ). Odłożyłam pół szklanki masy na polewę. Do reszty masy dodałam żółtka i wymieszałam.

4. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. W trzech partiach dodawałam ją do masy, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.

5. Białka ubiłam na bardzo sztywną pianę, dodałam do masy i delikatnie wymieszałam łyżką.

6. Masę przełożyłam do tortownicy. Piekłam 45 minut w 180 stopniach. 

7. Po upieczeniu gdy ciasto wystygło, do odłożonej masy dodałam 3 łyżki dżemu pomarańczowego ( klik ), wymieszałam i polałam po cieście.


Źródło przepisu: Kwestia Smaku

14 komentarzy:

  1. Ech, tesknie juz za dynia, a tak dlugo trzeba jeszcze na nia czekac...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis.Wyobrażam sobie zapach tego ciasta.A dynię mrozisz?Ja przygotowuje mus i albo wkładam w słoiki albo mrożę.Ciekawa jestem jak Ty przechowujesz dynię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę mam zamrożonej, ale do tego ciasta użyłam kupionej w warzywniaku świeżej, którą upiekłam

      Usuń

  3. Zapraszam na konkurs :) Wystarczy podać przepis z wykorzystaniem herbaty, nie trzeba nic gotować :)

    http://przepisownik.blogspot.com/2013/01/wygraj-pyszne-herbaty-teekanne.html

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda, wiesz? :) może uda mi się też kupić gdzieś dynię !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ma piękny, smakowity, dyniowy kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis. Będę musiała wypróbować. Jeszcze nie piekłam ciasta z dynią. Mam na razie doświadczenie z cukinią i marchewką. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak tylko zobaczyłam to ciasto to wiedziałam, że to cos dla mnie ;) dynia mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za kolor! Bardzo apetycznie wygląda. Pewnie jest mięciutkie i puszyste- mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to raczej ciast ucierane, wilgotne, ale nie jest tak puszyste jak biszkopt

      Usuń