piątek, 25 stycznia 2013

Uśmiech róży.



Te drożdżowe bułeczki z różanym nadzieniem zawdzięczają swą nazwę szczególnym właściwościom - zdecydowanie poprawiają nastrój :). Polecam :).

Składniki:

1/2 kg mąki
1/2 kostki drożdży
12 łyżek cukru
1/2 kostki masła ( 100 g )
2 jajka
szklanka mleka
konfitura z płatków róży
płatki migdałów lub siekane orzechy
lukier

Przygotowanie:

Zaczyn: do małej miseczki wsypałam drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Dodałam trochę ciepłego mleka, ale nie gorącego, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiałam do miski, dodałam pozostały cukier, jajka, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Delikatnie wyrobiłam ciasto. Masło rozpuściłam w garnuszku na małym ogniu i przestudzone dodałam do wyrabianego ciasta. Całość dobrze wyrabiałam ręką, aż ciasto " odstawało do ręki", wtedy delikatnie oprószyłam je z wierzchu mąką, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy wyrosło rozwałkowałam je na stolnicy na kształt mniej więcej kwadratu 35 na 35 cm. , posmarowałam konfiturą, zwinęłam w rulonik, kroiłam na kawałki grubości 3 cm i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posypałam płatkami migdałów. Piekłam na rumianozłoty kolor ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, bułeczki delikatnie polukrowałam.








10 komentarzy:

  1. pyszne, uwielbiam drożdżówki i też często piekę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm, pięknie wyglądają :) i aż u siebie czuję jak pachną! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękność!!!Na pewno zrobię drożdżówkę:)))Boska!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaaa! Drożdżówka i jeszcze do tego konfitura z róży...Mmmmm pączki z różą są moimi ulubionymi. W tym roku muszę zrobić domową konfiturę różaną!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konfitura z płatków róży to moja ulubiona, jest wspaniała, nie lubię pączków bo smażone, ale jeśli już to z różą

      Usuń
  5. Musiały pachnieć bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam drożdżówki! A Twoje wyglądają przepysznie:). Różę też bardzo lubię i często stosuję do rogalików i innych wypieków

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie i aromatycznie. ; )
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie. : D

    OdpowiedzUsuń