sobota, 11 maja 2013

Ciasto kruche z rabarbarem, figami i kruszonką.


Pyszne wiosenne ciasto. Kwaskowaty smak rabarbaru przełamany słodyczą figi. Pomysł stąd ( kilk ).

składniki:

ciasto kruche:
 
• 150 g mąki pszennej lub orkiszowej ( użyłam 100 g pszennej i 50 g orkiszowej razowej ) • 100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch ( użyłam ziemniaczanej ) • 50 g cukru • 150 g masła • 1 jajko


nadzienie:
 
• 500 g rabarbaru • 3 łyżki płynnego miodu • 5 łyżek cukru • 1 cukier wanilinowy • 100 g suszonych daktyli ( dodałam suszone figi, namoczone
dzień wcześniej na noc )


kruszonka:

• 150 g mąki pszennej lub orkiszowej • 50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
• 50 g cukru • 125 g masła (schłodzone)

Kruszonki z tych proporcji wyszło  bardzo dużo, całości nie wykorzystałam, więc zamroziłam.

przygotowanie:

Z podanych składników zagniotłam ciasto kruche, owinęłam folią i schłodziłam w lodówce ok. 45 minut. Rabarbar obrałam, pokroiłam na 1 cm kawałki, dodałam miód, cukier, cukier waniliowy oraz pokrojone drobno figi i wymieszałam.

Składniki na kruszonkę wsypałam do jednej miski i palcami rozcierałam masło z resztą składników, aż powstała drobna kruszonka.

Schłodzone ciasto wyłożyłam na formie do tarty ( wcześniej posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą ). Ponieważ użyłam formy na tartę, trochę ciasta mi zostało, więc je zamroziłam. Spód podziurkowałam widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut.

Gdy spód miał blado złoty kolor, wyjęłam formę z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zwiększyłam do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyłam przygotowane nadzienie rabarbarowo - figowe, a na wierzchu posypałam kruszonką. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 40 minut na lekko złoty kolor. 

Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.

Smacznego :).


12 komentarzy:

  1. Pysznie:-) Ja dzisiaj upiekłam z rabarbarem ciasto drożdżowe:-)
    Ula, odpisałam Ci u siebie na temat tej cytrynowej tarty:-)
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. rabarbaru z figami nie łączyłam, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na to, że to bardzo smaczna propozycja. Kruche ciasto, rabarbar, miód, daktyle vel figi - wszystko musi tworzyć pyszną całość.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super połączenie daktyle i rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, dawno takiego nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale wszyscy kuszą mnie rabarbarem a ja muszę sie w ten weekend uczyć:-P

    OdpowiedzUsuń
  7. Rano zabieram się za kruche z rabarbarem właśnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie ciasta! Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki podglądaniu blogów odkryłam ,że już dostępny jest rabarbar :-)
    Ciasto bardzo lubię i kompot.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszny kwaśny rabarbar to coś co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepis, aż mi ślinka pociekła, bo uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń