środa, 8 maja 2013

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i młodą marchewką.


składniki:

6 podwójnych wątróbek drobiowych
2 szalotki
1 młoda marchewka
3/4 jabłka
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
suszony majeranek

przygotowanie:

wątróbkę delikatnie opłukałam wodą, oczyściłam z żyłek. na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam wątróbki. obsmażyłam na dość ostrym ogniu z każdej strony. następnie zmniejszyłam płomień, dodałam pokrojoną w plasterki cebulkę oraz obrane, pokrojone w ósemki jabłka i marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. doprawiłam solą i pieprzem, oraz roztartym w dłoniach majerankiem. całość dusiłam jeszcze przez chwilę pod przykryciem na małym ogniu, aż wątróbka się usmażyła , a jabłko i marchewka były miękkie.

smacznego.

7 komentarzy:

  1. z jabłkiem nie robiłam, zawsze tylko z cebulką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. omg! jak ja nie lubie watróbki ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja uwielbiam wątróbkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że w domu tylko ja jem wątrobkę;-( Pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam taką wątróbeczkę ;)

    OdpowiedzUsuń