wtorek, 21 maja 2013

Pierś kurczaka marynowana w occie balsamicznym z ziołami.


składniki:

1 duża pierś kurczaka
świeże zioła: szałwia, rozmaryn, tymianek, majeranek, koperek
2,5 łyżki octu balsamicznego
1 ząbki czosnku
2,5 łyżki oliwy z oliwek
sól morska

przygotowanie:

pierś kurczaka umyłam, oczyściłam z błonek, pokroiłam na małe kawałki. przygotowałam marynatę: 1 pełną łyżkę pokrojonych ziół wsypałam do miseczki, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz ocet balsamiczny. składniki marynaty dokładnie wymieszałam i włożyłam do niej kawałki kurczaka. odstawiłam na 30 minut do lodówki.

kawałki kurczaka wyjęłam z marynaty, posypałam solą z obu stron i grillowałam na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.

razem grillowałam zielone szparagi, wcześniej dokładnie posmarowane oliwą oraz pomidorki koktajlowe.

smacznego.




11 komentarzy:

  1. fajna propozycja, no i szparagi, uwielbiam;)

    p.s. dobre zdjęcie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zioła, aż mi pachną, ale nigdy nie jadłam grilowanych szparagów; ciekawi mnie ich smak :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. grillowane są hm.... takie jakby chrupiące :), ja bardzo lubię posypane solą morską

      Usuń
    2. Muszę spróbować !

      Usuń
  3. Ale pyszności serwujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podane wspaniale, fajnie się komponuje z tymi szparagami:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze słoneczko złapałaś na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie podane :DD na pewno dobrze smakuje, też nigdy nie jadłam grillowanych szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, jakie to musi być aromatyczne danie z tymi ziołami!
    Bardzo podobają mi się przepisy z Twojego bloga! :-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń