czwartek, 9 maja 2013

Ciasto cytrynowe.



Wilgotne i  bardzo cytrynowe. Z nutką goryczki cytrynowej więc dla tych którym ten smak nie przeszkadza. Przepis Ewy Wachowicz ( kilk  - przesunąć myszką do dołu ).

składniki:


  • 1 kostka masła (200 g)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 ½ szklanki mąki orkiszowej ( użyłam 1 szklankę tortowej pszennej i 0,5 szklanki orkiszowej razowej )
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

przygotowanie:


Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Ciepłe masło zmiksowałam z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodałam ubite jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Stopniowo dodawałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszałam.
Ciasto przelałam do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piekłam  45 minut w temperaturze 180 st. C.

polewa cytrynowa:

  • ½ szklanki wody
  • sok z 2 cytryn
  • ¼ szklanki miodu

Składniki polewy połączyłam i gotowałam na wolnym ogniu, aż zgęstniały. Ciepłe jeszcze ciasto polałam polewą -– tak, by zalała także boki. 

A tu ciasto nadgryzione przez fotografa, nie zdążyłam interweniować ;) :)).




12 komentarzy:

  1. szybko się robi, idealne do porannej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytrusowe aromaty są świetne, gdy na zewnątrz co raz cieplej. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. A mi nigdy nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam cytrynowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię to ciasto. U mnie piekła je babcia zawsze w formie na babkę. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię cytrynowe ciasta, z mąką orkiszową muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciacho, bardzo takie lubię i często ciasto cytrynowe u mnie gości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zainspirowałaś mnie,mój synek uwielbia babkę cytrynową i chętnie wypróbuję Twoją.Ja znam jeden świetny przepis szefa kuchni hotelu Waldorf Astoria z NY.Prześlę Ci albo pokażę na blogu jak zrobię.Ponoć szef kuchni tego hotelu każdemu gościowi taką babkę serwował do śniadania.Robiłąm ją dwa razy i zawsze była pyszna i wilgotna.

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię takie ciasta, bo są w sam raz na popołudnie do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis na pewno wypróbuję, bo uwielbiam cytrynowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, ja ten smak uwielbiam! Koniecznie muszę sobie takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń