środa, 12 grudnia 2012

Stek z tuńczyka.


Trochę się bałam tego dania, ponieważ tuńczyk smażony zbyt długo staje się  suchy i jest nie smaczny. Zależało mi na tym by moje steki były soczyste, ale też nie były surowe w środku. 

Dwa piękne kawałki tuńczyka, świeżutkie, zakupione dzisiaj najpierw zamarynowałam:

umyte kawałki posypałam z obu stron solą i pieprzem, odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku, listkami świeżej bazylii i polałam  oliwą z oliwek. Odstawiłam na 20 minut.


Steki smażyłam na rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy z każdej strony po 40 sekund. Ponieważ w środku rybie mięso było surowe przełożyłam delikatnie steki do naczynia żaroodpornego i wstawiłam na chwilkę do piekarnika - 170 stopni, ale dosłownie na chwilę, cały czas doglądając i kontrolując czy steki się nie przepiekają. Trwało to ok. 3 min.


W smaku ryba była soczysta i delikatna, więc myślę, że jak na moje pierwsze steki z tuńczyka wyszło całkiem nie źle ;).




7 komentarzy:

  1. Uleńko,cudne steki a u mnie dziś surowizna z łososia,zapraszam za jakieś 15 minut:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze steków z tuńczyka. Muszą być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. hehe, jak będzie mnie stać na zakup tuńczyka w tej postaci, to spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dawno nie jadłam steków z tuńczyka, apetycznie wyglądają. Ja do nich zawsze robię jakiś sos (ostatnio z pomidorów), ale oczywiście same też są smaczne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:

      Sos pomidorowy
      3/4 szklanki pomidorów, obranych, bez pestek, pokrojonych w kostkę
      1/2 szklanki pokrojonej w kostkę łagodnej cebuli
      3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
      1/2 łyżeczki soli
      1/3 szklanki ostrej salsy
      3 łyżki świeżego soku z limonki
      3 łyżki oliwy dobrej jakości
      Przygotowanie sosu pomidorowego
      W średniej miseczce wymieszać pomidory, cebulę, szczypiorek, sól i salsę. Wlać sok z limonki i
      oliwę.
      Wyjąć steki z piekarnika. Polać sosem. Podawać natychmiast

      Usuń
  5. Mmm, wyglądają CUDOWNIE! Uwielbiam tuńczyka, ale też nigdy nie robiłam takich steków. chętnie podkradłabym tego Twojego ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. ryba, która kompletnie nie smakowała jak ryba, ale najlepszy kawałek delikatnego mięsa :)

    OdpowiedzUsuń