Najpierw sos:
- ok.100 g pokrojonych drobno warzyw ( ja dzisiaj użyłam warzyw mrożonych pokrojonych w cienkie paseczki - marchewka, pietruszka, por, seler )
- malutka czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwki z oliwek
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- listek laurowy
- suszony tymianek
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- świeża bazylia
oraz 2 puszki całych pomidorów (bez skórki)
przyprawy: sól, świeżo zmielony zielony pieprz, cukier do smaku, pół małej czerwonej suszonej papryczki chilli (bez nasionek)
Warzywa razem z czosnkiem ( w całości ) podsmażyłam chwilkę na rozgrzanej oliwie. Następnie dodałam przecier pomidorowy, pomidory z puszki, przyprawy: listek laurowy, gałązkę rozmarynku, sól, papryczkę chilli, tymianek, doprawiłam do smaku cukrem i gotowałam do max 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Następnie całość przetarłam przez sitko ( grube oczka ) i ponownie doprawiłam. Sos powinien być aromatyczny i lekko pikantny.
Ugotowałam makaron penne al dente i wymieszałam z gorącym sosem. Podawałam na wierzchu posypane dużą ilością startego parmezanu oraz świeżą bazylią.
wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńa smakuje lepiej niż wygląda :)
OdpowiedzUsuńNo fajny ten makaronik mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie makaronowe propozycje. To penne prezentuje się wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Nigdzie nie ma Twojego maila więc pisze tu:
OdpowiedzUsuńZakwas:
100 g mąki zytniej razowej, 100 g letniej wody mieszamy i zostawiamy na 24 godz.
Potem do tego dodajemy 100 g mąki żytniej razowej i 100 g letniej wody i znowu mieszamy i zostawiamy na 24 godz.
Po tym czasie dodajemy do zakwasu 200 g maki i 200 g wody letniej i mieszamy zostawiając na 24 godziny.
Po tym czasie zakwas jest gotowy do uzycia.
Naczynie w którym robi sie zakwas przykrywamy gazą bądź bibułą.
Zakwas trzymamy w lodówce a przed pieczeniem 24 godziny trzeba go "dokarmić" tak jak wyżej ale tylko raz.
Powodzenia w pieczeniu chlebka.
To jest mój bardzo prosty pomysł na zakwas i sprawdza sie znakomicie.
Tak, przepraszam muszę dopracować na blogu kwestię maila do mnie. Bardzo dziękuję za przepis. Od pewnego już czasu przymierzam się do spróbowania wypieku chleba. Z przepisu na zakwas skorzystam, ponieważ bardzo lubię chleby na zakwasach, drożdże mniej. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję :)
Usuńlubię takie warzywne sosiki do makaronu! :)
OdpowiedzUsuńale dzisiaj trafiłaś w mój gust... mmm... :) makaron i ten pyszny sosik... :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńStrzał w dziesiątkę w me gusta! Uwielbiam makaron z sosem pomidorowym!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki sos do makaronu i tez ucieramy ser :)
OdpowiedzUsuń