środa, 28 listopada 2012

Łosoś z kaparami!



kawałki łososia (najlepiej ze skórą )
sól morska
świeżo zmielony pieprz
cukier
cytryna
oliwa z oliwek
kapary
świeża natka pietruszki
białe wytrawne wino lub ocet winny

Kawałki ryby dokładnie umyłam i delikatnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Skropiłam sokiem z cytryny, posypałam delikatnie solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Z wierzchu obłożyłam cienkimi plasterkami czerwonej cebuli i odstawiłam na 20 minut. Przed smażeniem ściągnęłam z łososia cebulę. Kawałki ryby smażyłam na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek i kawałkami cytryny, najpierw skórą do dołu ok. 3 minut, przełożyłam na drugą stronę i smażyłam 2 minuty. Rybę przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam na chwilkę do nagrzanego 180 stopni piekarnika. W tym czasie przygotowałam kapary. Odsączone na sitku kaparki i drobno pokrojoną natkę zielonej pietruszki poddusiłam lekko na masełku z dodatkiem białego wina ( w zastępstwie może być ocet winny ).









8 komentarzy:

  1. Świetny przepis,szybki a ryba pewnie jest soczysta.Iwielbiamy łososia,więc na pewno wypróbuję Twój przepis.A teraz lecę zobaczyć Twój przepis na jabłka:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. I mała rada,prosto z serca,którą mi też dano:
    Gdy chce się wpisać Tobie komentarz wyskakuje taka Informacja aby wpisać hasło z ramki i dopiero po wpisaniu hasła,pokazuje się Twój komentarz.Ponoć to zniechęca do wpisywania komentarzy.Dlatego musisz wejść w ustawienia i znaleźć posty i komentarze i masz tam takie pytanie włącz weryfikacje obrazkową i wybierz nie.Wtedy nie będzie pojawiał się ten komunikat.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kaparami jeszcze nie jadłam łososia,ostatnio robiłam z kaszą gryczaną(z przepisów kuchni Lidla)wyszedł pyszny ale tan przepis taż wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, ryba wyszła wspaniale, soczysta, rozpływająca się w ustach. Tak ciężko teraz kupić smaczną, a przede wszystkim świeżą rybę (a za mrożonymi nie przepadam, choć czasem jestem skazana na ich kupowanie, niestety często po mimo że są zmrożone po rozmrożeniu nie smakują dobrze ) i cieszę się, że tym razem się udało. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda :) Nominowałam Cię do Liebster Blog :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za nominację! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kaparów jeszcze nie jadłam , ale Twoja propozycja z łososiem bardzo mnie kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak z rana narobiłam sobie smaku patrząc na to cudo!!!

    OdpowiedzUsuń