Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mąki
pół szklanki mleka
2 małe jajka
troszkę soli
Potrzebna będzie również oliwa lub olej do smażenia naleśników.
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyłam i dokładnie wymieszałam mikserem.
Smażyłam naleśniki na mniejszej patelni, do smażenia używałam kropelkę oliwy z oliwek na każdy naleśnik.
W osobnym nie dużym garnuszku przygotowałam duszone jabłka, 3-4 średniej wielkości ( moje ulubione do duszenia to antonówki, ale mogą być również innej odmiany). Do rozduszonych jabłek dodałam rodzynki, płatki migdałów i doprawiłam brązowym cukrem z cynamonem.
Usmażone jeszcze ciepłe naleśniczki przekładałam przygotowanym musem i danie gotowe. Jest to znakomite danie na śniadanie, ale również na podwieczorek. Mniam! :))
Ależ smakowite!!! Aż mi się zachciało naleśników :)
OdpowiedzUsuń