piątek, 23 listopada 2012

Kefirowe racuszki z jabłkiem.



Te racuszki są bardzo puszyste, pięknie pachną wanilią, można do nich dodać również troszkę rumu, wtedy pachną rumem.  Rozpływają się  w ustach, są tak pyszne!

Składniki:

Z tej porcji wyszło mi 17 średniej wielkości racuszków.

A więc:

1 jajko
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka kefiru
1 cukier waniliowy
2 łyżki rumu
garść rodzynek 
2 jabłka
cukier puder

Do miseczki przesiałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz żółtko. Dodałam do tego kefir i przez  chwilę wymieszałam (ja zrobiłam to blenderem z końcówką do ubijania piany). Jabłka obrałam, starłam na tarce na grubych oczkach i połączyłam z masą  mieszając łyżką. Na koniec w osobnym naczyniu białko z niewielką ilością soli ubiłam na sztywno i dodałam do masy delikatnie mieszając.

Jeżeli chcemy dodać rodzynki, wcześniej opłukane zalewamy rumem i na chwilę odstawiamy. Dodajemy razem z jabłkiem wcześniej odsączone.

Na rozgrzany tłuszcz kładłam łyżką ciasto, formując średniej wielkości racuszki. Usmażone na złoty kolor jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem, który szybko się rozpuszczał. Smakowały pysznie!!! 








3 komentarze:

  1. Wyglądają na pyszne,warto zrobić:)
    znam podobnie robione, pozdrawiam Ulu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamienię swoje na twoje :) . Podoba mi sie pomysł z dodaniem rumu . Musze zrobic następnym razem takie ,, dla dorosłych" .

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się prezentują!!:)

    OdpowiedzUsuń