Te racuszki są bardzo puszyste, pięknie pachną wanilią, można do nich dodać również troszkę rumu, wtedy pachną rumem. Rozpływają się w ustach, są tak pyszne!
Składniki:
Z tej porcji wyszło mi 17 średniej wielkości racuszków.
A więc:
1 jajko
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka kefiru
1 cukier waniliowy
2 łyżki rumu
garść rodzynek
2 jabłka
cukier puder
Do miseczki przesiałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz żółtko. Dodałam do tego kefir i przez chwilę wymieszałam (ja zrobiłam to blenderem z końcówką do ubijania piany). Jabłka obrałam, starłam na tarce na grubych oczkach i połączyłam z masą mieszając łyżką. Na koniec w osobnym naczyniu białko z niewielką ilością soli ubiłam na sztywno i dodałam do masy delikatnie mieszając.
Jeżeli chcemy dodać rodzynki, wcześniej opłukane zalewamy rumem i na chwilę odstawiamy. Dodajemy razem z jabłkiem wcześniej odsączone.
Na rozgrzany tłuszcz kładłam łyżką ciasto, formując średniej wielkości racuszki. Usmażone na złoty kolor jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem, który szybko się rozpuszczał. Smakowały pysznie!!!
Wyglądają na pyszne,warto zrobić:)
OdpowiedzUsuńznam podobnie robione, pozdrawiam Ulu!
Zamienię swoje na twoje :) . Podoba mi sie pomysł z dodaniem rumu . Musze zrobic następnym razem takie ,, dla dorosłych" .
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentują!!:)
OdpowiedzUsuń