Jest to deser bardzo prosty, bardzo pyszny i bardzo jesienny :).
Składniki:
dowolna ilość jabłek
rodzynki, cynamon, cukier waniliowy, miód, płatki migdałowe, kilka kostek czekolady, orzechy, bita śmietana.
Odcięłam górną część jabłek (tę od ogonka) i wydrążyłam gniazda nasienne.
Rodzynki i posiekane orzechy wymieszałam z cynamonem i cukrem waniliowym i wypełniłam tym jabłka. Dodałam troszkę miodu i nałożyłam "bereciki" :).
Zawinęłam jabłka w folię aluminiową i piekłam w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zdjęłam folię, posypałam jabłka zmielonymi orzechami, startą na tarce czekoladą, płatkami migdałów. Na wierzchu ułożyłam chwilkę wcześniej przygotowaną bitą śmietanę i listek mięty. Deser podany jeszcze ciepły smakuje pysznie. Połączenie schłodzonej lekko słodkiej bitej śmietany i pieczonego jabłka z dodatkiem cynamonu jest po prostu boskie!
Przygotowanie bitej śmietany:
30 ml śmietany kremówki
cukier puder
Śmietanę dobrze schłodzić, następnie ubić z dodatkiem cukru pudru. Ilość cukru jak kto lubi, ja nie lubię zbyt słodkiej.
jak u mojej babci!!! pychota!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, pięknie podane i udekorowane :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny deser!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jablka :)
OdpowiedzUsuńWitaj,znalazłam Twój wpis na blogu Basi,a że był tak sympatyczny zajrzałam do Ciebie:)))I widzę,że mamy podobne pasje ,więc pozwoliłam sobie dodać Cię do moich inspiracji i zaglądać do siebie.Zapraszam też do mnie:smakzycia1.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPysznie i aromatycznie!
OdpowiedzUsuńMniam! Pomysłowy, a zarazem prosty deser- pychota :)
OdpowiedzUsuńTo mój ukochany zimowy deser. Berecik mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńSmakowity deser..
OdpowiedzUsuń