Prosta, klasyczna i jaka pyszna! Chrupiące kanapki z pomidorami, bazylią, czosnkiem i oliwą mogłabym jeść codziennie :).
Składniki:
kromki ciabatty
pomidory malinowe
czosnek
gałązki bazylii
oliwa z oliwek Extra Virgin
świeżo zmielony pieprz
sól
Wykonanie:
Umyte pomidory cieniutko obrałam ze skórki ( można nie obierać ) i pokroiłam w kostkę. Dodałam przeciśnięty czosnek, pokrojone listki bazylii, polałam dobrze oliwą, posoliłam i doprawiłam pieprzem, wymieszałam i odstawiłam, żeby smaki przeszły się nawzajem.
Pokrojone kromki ciabatty położyłam na blaszce wyłożonej folią aluminiową, posmarowałam lekko oliwą z oliwek i wstawiłam do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni ) na ok. 4 minuty ( brzegi ciabatty powinny być bardziej podpieczone -ciemno złote, ale środek ciabatty powinien być miękki ).
Na wyjęte z piecyka grzanki nałożyłam przyprawione pomidory i gotowe! :)
pyszne:) idealne na śniadanie, ale i jako przekąska na imprezę:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym sobie teraz na kolację:)
OdpowiedzUsuńSuper przekąska! Mniam mniam! uwielbiam ciabaty, a Twój pomysł na ich podanie bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńIdealne! Daaawno nie jadłam, a Ty narobiłaś mi smaka. Składników używam tych samych ale czosnek wcieram w przypieczony chleb i wtedy nakładam pomidorki. Pychota! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńno i nic więcej nie potrzeba!
OdpowiedzUsuń