piątek, 28 grudnia 2012

Bruschetta z pomidorami i bazylią.


Prosta, klasyczna i jaka pyszna! Chrupiące kanapki z pomidorami, bazylią, czosnkiem i oliwą  mogłabym  jeść codziennie :).

Składniki:

kromki ciabatty
pomidory malinowe 
czosnek
gałązki bazylii
oliwa z oliwek Extra Virgin
świeżo zmielony pieprz
sól

Wykonanie:

Umyte pomidory cieniutko obrałam ze skórki ( można nie obierać ) i pokroiłam w kostkę. Dodałam przeciśnięty  czosnek, pokrojone listki bazylii, polałam dobrze oliwą, posoliłam i doprawiłam pieprzem, wymieszałam i odstawiłam, żeby smaki przeszły się nawzajem. 


Pokrojone kromki ciabatty położyłam na blaszce wyłożonej folią aluminiową, posmarowałam lekko oliwą z oliwek i wstawiłam do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni ) na ok. 4 minuty ( brzegi ciabatty powinny być bardziej podpieczone -ciemno złote, ale środek ciabatty powinien być miękki ).






Na wyjęte z piecyka grzanki nałożyłam przyprawione pomidory i gotowe! :)



  

 



5 komentarzy:

  1. pyszne:) idealne na śniadanie, ale i jako przekąska na imprezę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym sobie teraz na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przekąska! Mniam mniam! uwielbiam ciabaty, a Twój pomysł na ich podanie bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne! Daaawno nie jadłam, a Ty narobiłaś mi smaka. Składników używam tych samych ale czosnek wcieram w przypieczony chleb i wtedy nakładam pomidorki. Pychota! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. no i nic więcej nie potrzeba!

    OdpowiedzUsuń