poniedziałek, 23 czerwca 2014

Wegetariańskie kotlety z kalafiora.


Bardzo proste w wykonaniu i pyszne. Impuls by zadziałać i takie zrobić od Oli - kilk. Są lekkie, delikatne, mogą być głównym daniem lub przystawką. Polecam :-)

składniki:

1 średni kalafior
3-4 większe ziemniaki
1/2 cebuli - użyłam cukrowej
garść młodego świeżego szpinaku (liście)
1 mała kajzerka
trochę mleka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
olej 
sól, pieprz

przygotowanie:

Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości, obieramy, studzimy. Kalafiora gotujemy na parze, studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, kalafiora blendujemy, ale nie zbyt mocno. Przeciśnięte ziemniaki łączymy z kalafiorem, dodajemy jajko. Kajzerkę namoczoną w mleku, odciśniętą, również blendujemy i dodajemy do masy. Cebulkę drobno kroimy w kostkę, podsmażamy, łączymy z pokrojonymi listkami szpinaku i dodajemy do masy. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej i mieszamy.

Olej rozgrzewamy na patelni, przy pomocy łyżki nakładamy na patelnię porcje i delikatnie formujemy kotlety. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na papier kuchenny do odsączenia. Kotleciki są b. delikatne więc ostrożnie przy przewracaniu na patelni, by się nie rozwaliły. Podajemy z sałatką np. z pomidorów, cebulki i świeżego szpinaku.

Smacznego.


16 komentarzy:

  1. noooo, Uleńka, wyglądają lepiej niż moje, chyba będę zazdrosna;D
    a tak seriooo....dobre, nie?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepyszne!, nawet na zimno, tak "do łapki" rewelacja :-)

      Usuń
  2. świetny pomysł na obiad, ostatni obiłam kotlety z soczewicy i bardzo mi smakowały, muszę teraz spróbować z kalafiora:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo :) właśnie są u mnie na blogu!
    Trochę inaczej wykonane, więc następnym razem wypróbuję Twoją wersję!

    Zapraszam do siebie :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny sposób na kalafiora !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio robiłam podobne kotleciki tylko bez ziemniaków, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne kotleciki, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Samo dobro! Tez lubię bezmięsne wersje kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kotleciki warzywne są pyszne:) z kalafiorem wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie takie kotleciki o różnych smakach są zawsze mile widziane

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajne placuszki! jeszcze nigdy takich nie jadłam i narobiłaś mi niezłego smaka!

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie kotlety to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł Ula, bardzo fajne kotleciki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawe kotlety, muszę spróbować :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawe kotlety :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. To ja jednego porywam, bo bardzo lubię takie kotleciki wege. Pysznie wyglądają :-) smaki lata

    OdpowiedzUsuń