Najsmaczniejsza latem, lekka w smaku, jest świetnym dodatkiem do pieczonego lub grillowanego mięsa.
składniki:
6 średnich ziemniaków
5-6 rzodkiewek
3 ogórki kiszone małosolne - u mnie takie bardziej ukiszone już
garść ziół: szczypiorek, koperek, natka pietruszki drobno posiekane
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki octu winnego jabłkowego
2 łyżki soku od kiszenia ogórków
sól
pieprz
1 łyżeczka miodu
przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach. Najlepiej jeszcze ciepłe obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Ogórka kroimy drobniutko w kostkę, rzodkiewki w półplasterki, dodajemy do ziemniaków i delikatnie przemieszamy . Do małego słoiczka wlewamy oliwę, ocet, sok z ogórków, sól, pieprz, oraz miód, zakręcamy i potrząsając słoiczkiem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Posiekane drobniutko zioła dodajemy do ziemniaków, rzodkiewki i ogórka, polewamy sosem, delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aż ziemniaki przesiąkną sosem i ziołami. Po tym czasie należy spróbować i ewentualnie doprawić sałatkę solą i pieprzem. Dla osób lubiących smak cebulki, można jeszcze w momencie dodawania rzodkiewki i ogórka dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę dymkę.
Smacznego :-)
często robię podobnie, ale nie znałam wersji z octem winnym, chętnie spróbuję przy okazji następnej;)
OdpowiedzUsuńPewnie, ze pyszna i to najbardziej teraz z młodymi ziemniakami. Takiej wersji nie znam i chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńlekka wersja ziemniaczanej trafia do mnie w 100% :)
OdpowiedzUsuńBardzo letnio!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, a taka sałatka jedzona w ogrodzie... mmm marzenie :)
OdpowiedzUsuńAle pychotka! Bardzo lubię połączenie ziemiaczków i ogórków małosolnych! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl