środa, 4 czerwca 2014

Maślany biszkopt przełożony truskawkami i bitą śmietaną.


Może być przekładany dowolnymi owocami sezonowymi i pieczony przez cały rok. W smaku jest bardzo delikatny, mięciutki i lekko maślany. Z bitą śmietaną i truskawkami wyśmienity. Prosty w przygotowaniu. Bardzo  polecam!

składniki:

4 jajka wiejskie
100 g mąki tortowej
100 g cukru pudru
15-20 g roztopionego i wystudzonego masła
2 łyżki cukru pudru do śmietany oraz trochę do posypania biszkoptu
śmietana kremówka 30 % 400 ml
truskawki lub inne owoce sezonowe

przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra dół. Mała tortownicę (23cm) wykładamy papierem do pieczenia i spód papieru lekko smarujemy masłem. Jajka o temperaturze pokojowej wybijamy do miseczki, dodajemy cukier i miksujemy na puszysty krem. Odmierzamy mąkę i przesiewamy przez sitko do ubitego kremu. Delikatnie, ale zdecydowanie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy rozpuszczone, schłodzone masło i delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na lekko złoty kolor 15-20 min (do suchego patyczka).

Kremówkę przed ubiciem chłodzimy, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy jeszcze chwilkę. Gotowy, ostudzony biszkopt przecinamy poziomo na dwie części, górną zdejmujemy. Rozsmarowujemy bitą śmietanę i układamy truskawki pokrojone w plasterki. Delikatnie przykrywamy górną częścią biszkoptu, z wierzchu posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego :-)

15 komentarzy:

  1. Mmmm... Pychota! Wgląda przepysznie i nie jest jakiś bardzo pracohłonny

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobię...fajny, lekki przepis, akurat na moje lewe łapy;**

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho! Bardzo zgłodniałam patrząc na nie... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham biszkopty - tak puszyste jak chmurka mniaammmm :))

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm,.... to musiało być przepyszne....:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile dałabym za kawałeczek tego nieba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudnie! Lubię takie proste przepisy :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię maślane smaki , że o truskawkach nie wspomnę, dla mnie ciacho bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm na lato nie ma chyba nic lepszego niż bita śmietana z truskawkami, i do tego jeszcze delikatny biszkopt :) cudownie!
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszne ciasto! Ślinka cieknie!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie apetyczne ciasto, mniam z truskawami do kawy nikt nie pogardzi. Widać że rozpływa się w ustach :-)

    OdpowiedzUsuń