Może być przekładany dowolnymi owocami sezonowymi i pieczony przez cały rok. W smaku jest bardzo delikatny, mięciutki i lekko maślany. Z bitą śmietaną i truskawkami wyśmienity. Prosty w przygotowaniu. Bardzo polecam!
składniki:
4 jajka wiejskie
100 g mąki tortowej
100 g cukru pudru
15-20 g roztopionego i wystudzonego masła
2 łyżki cukru pudru do śmietany oraz trochę do posypania biszkoptu
śmietana kremówka 30 % 400 ml
truskawki lub inne owoce sezonowe
przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra dół. Mała tortownicę (23cm) wykładamy papierem do pieczenia i spód papieru lekko smarujemy masłem. Jajka o temperaturze pokojowej wybijamy do miseczki, dodajemy cukier i miksujemy na puszysty krem. Odmierzamy mąkę i przesiewamy przez sitko do ubitego kremu. Delikatnie, ale zdecydowanie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy rozpuszczone, schłodzone masło i delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na lekko złoty kolor 15-20 min (do suchego patyczka).
Kremówkę przed ubiciem chłodzimy, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy jeszcze chwilkę. Gotowy, ostudzony biszkopt przecinamy poziomo na dwie części, górną zdejmujemy. Rozsmarowujemy bitą śmietanę i układamy truskawki pokrojone w plasterki. Delikatnie przykrywamy górną częścią biszkoptu, z wierzchu posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Mmmm... Pychota! Wgląda przepysznie i nie jest jakiś bardzo pracohłonny
OdpowiedzUsuńmniam, skusiłabym sie :)
OdpowiedzUsuńwygląda lekko i pysznie :)
OdpowiedzUsuńzrobię...fajny, lekki przepis, akurat na moje lewe łapy;**
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho! Bardzo zgłodniałam patrząc na nie... :)
OdpowiedzUsuńkocham biszkopty - tak puszyste jak chmurka mniaammmm :))
OdpowiedzUsuńmmm,.... to musiało być przepyszne....:)
OdpowiedzUsuńIle dałabym za kawałeczek tego nieba!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! Lubię takie proste przepisy :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
pyszota :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię maślane smaki , że o truskawkach nie wspomnę, dla mnie ciacho bomba:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa pyszotka :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmmm na lato nie ma chyba nic lepszego niż bita śmietana z truskawkami, i do tego jeszcze delikatny biszkopt :) cudownie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Ale pyszne ciasto! Ślinka cieknie!:)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne ciasto, mniam z truskawami do kawy nikt nie pogardzi. Widać że rozpływa się w ustach :-)
OdpowiedzUsuń