wtorek, 30 kwietnia 2013

Sos grzybowy.



Ten sos jest taki smaczny, że szokZaskakuje aromatem i polotem :-)

składniki:

300 g pieczarek
1 łyżka masła
sól
świeżo zmielony pieprz
150 ml śmietany 18 %
natka pietruszki
kilka suszonych prawdziwków

przygotowanie:

suszone grzyby opłukałam, zalałam wrzącą wodą i odstawiałam na 2 godziny. następnie na małym ogniu, gotowałam je w wodzie w której się moczyły, aż stały się miękkie. reszty wody w której gotowały się grzyby nie wylałam, przydała się potem.

pieczarki oczyściłam, pokroiłam na talarki. na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam pokrojone pieczarki i podsmażałam do momentu aż wytworzył się sok. dodałam pokrojone drobno ugotowane prawdziwki i pod przykrywką dusiłam, aż pieczarki stały się miękkie. następnie dodałam śmietanę, wymieszałam, dolałam grzybową wodę z ugotowanych grzybów, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. po dodaniu śmietany nie gotowałam długo, tylko do momentu zgęstnienia sosu. 

gotowy sos posypałam świeżą natką pietruszki.


Smacznego :-)

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Grillowany kurczak w tymianku z roszponką i pysznym dressingiem!


Miała być pierś kurczaka w sosie grzybowym. Wyszło inaczej, ale też bardzoooo smacznie :). 

składniki:

1/2 piersi umytej i osuszonej świeżej  piersi kurczaka 
świeży tymianek
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
kilka pomidorków koktajlowych


2 - 3 garście opłukanej sałaty roszponki
1,5 - 2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy dijon
1/2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki miodu leśnego

przygotowanie:

mięso kurczaka posoliłam, posypałam pieprzem, oraz pokrojonym drobno świeżym tymiankiem. mięso dobrze natarłam tymi przyprawami, polałam oliwą, natarłam znowu, na wierzchu położyłam cienkie plasterki obranego czosnku i odstawiłam na 40 min do lodówki.

mięso grillowałam na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, aż się zarumieniło, było soczyste, ale nie surowe w środku. pokroiłam na mniejsze kawałki, ułożyłam na przygotowanej sałacie. pomidorki koktajlowe które grillowałam równocześnie położyłam również na sałacie i całość polałam przygotowanym dressingiem.

przygotowanie dressingu:

sok z cytryny, miód, cukier, musztardę wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

a sos grzybowy też powstał, ale wpis będzie jutro ;). 


smacznego.

p.s. mam wrażenie, że trochę chaotyczny ten wpis, ale zmęczenie u mnie dzisiaj b. duże :(.



niedziela, 28 kwietnia 2013

Świderki z łososiem.


składniki:

makaron świderki ugotowany al dente ( porcje dla dwóch osób )
90 g małych kaparków + zalewa kaparowa do smaku
100 g łososia wędzonego firmy Lisner
1,5 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
świeża bazylia
1,5 ząbka czosnku
2 b. duże łyżki śmietany 18 %

przygotowanie:

oliwę rozgrzałam w małym garnuszku, dodałam pokrojony drobniutko czosnek, chwilkę podsmażyłam mieszając, dodałam łososia pokrojonego w małe kawałki i podsmażałam 2 - 3 minuty, mieszając ( nie podsmażać zbyt długo bo łosoś będzie twardy i nie smaczny ). następnie dodałam śmietanę, kaparki i całość podgrzewałam mieszając, ale nie doprowadzając do zagotowania. gdy sos lekko zgęstniał doprawiłam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz zalewą kaparową, która nadaje fajny smaczek potrawie.

przygotowane, ciepłe, al dente świderki polałam gęstym sosem, jeszcze raz posypałam świeżo zmielonym pieprzem do smaku oraz udekorowałam posiekaną drobno świeżą bazylią.

smacznego.







Ciasteczka w piegi jeszcze raz.

Powtórka musiała być! Ciastka są przepyszne!, a wykonanie expresowe. Spodobały się i zasmakowały bardzo moim sąsiadkom i koleżankom :). 

Drugą porcję zrobiłam w piątek wieczorem. Zmęczona całym tygodniem nie miałam siły formować równych ciasteczek,  upiekłam je w jednej porcji na dużej blasze i troszkę się posklejały. Po mimo to wyszły super, cieszą się ogromnym powodzeniem i w szybkim tempie znikają z dużego ciasteczkowego słoja ;)

Przepis tu, a poniżej kilka zdjęć. Tym razem ciastka były grzeczniejsze i lepiej się fotografowały ;). 

A, i jeszcze, do mniejszej części ciasta na koniec dodałam pokrojoną drobno gorzką czekoladę, delikatnie wymieszałam, a po wierzchu ciasteczka posypałam pokrojonymi orzechami laskowymi :).



środa, 24 kwietnia 2013

Warzywa zapiekane z fetą.



Ostatnio mam mało czasu na gotowanie i  książka Ani Starmach " Pyszne 25 " codziennie jest w moich rękach, bo w ciągu 25 minut mo stworzyć smaczne, pożywne jedzonko. Dzisiaj na obiad warzywa zapiekane z fetą. Kto nie próbował musi spróbować. Feta z dodatkiem pieczonej papryki, cukinii, bakłażana i tymianku to po prostu bajka.


składniki: ( dla 3 - 4 osób )

1 bakłażan
2 małe cukinie
1 papryka czerwona, nie za duża
1 papryka żółta, też nie za duża
200 g sera feta
oliwa extra vergine
3 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek bez pestek
4 - 5 gałązek świeżego tymianku
sól morska

przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.

2. Umyte warzywa pokroiłam w krótkie cienkie paski 4 - 5 cm, dodałam pokrojone oliwki, obrany i rozgnieciony czosnek, gałązki tymianku i odrobinę soli. Wszystkie składniki przełożyłam do naczynia  do zapiekania. Całość skropiłam dość obficie oliwą (4 - 5 łyżek) i wymieszałam.

3. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 minut, a następnie ułożyłam na wierzchu plastry sera feta, wstawiłam ponownie do piekarnika na 10 - 15 minut.

4. Gotowe warzywa posypałam listkami świeżego tymianku.

Smacznego. :))

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Ciasteczka w piegi.



robi się je expresowo, są tanie, ładne i trudno im się oprzeć takie smaczne. przepis z książki Ani Starmach: " Pyszne 25 ". :))

składniki:

( na dwie blachy )

150 g miękkiego masła
150 g cukru
300 g mąki
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g kolorowych cukierków czekoladowych typu lentylki

przygotowanie:

mąkę z sodą i cukrem waniliowym wymieszałam w misce. mikserem utarłam miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodałam jajko, chwilkę wymieszałam i stopniowo dodawałam mąkę. wyrobione ciasto owinęłam folią przezroczystą i na 5 minut włożyłam do zamrażalnika.

dużą blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. z ciasta formowałam małe kuleczki, układałam na blasze, każdą kulkę lekko spłaszczałam i wciskałam w nią kolorowe cukierki.

piekłam 15 minut w 180 stopniach C.

po upieczeniu ciasteczka były bardzo miękkie, ale po chwili stwardniały. studziłam je na kratce. 

polecam te przepis bo ciastka są bardzo smaczne :))))))

smacznego.


ps. zdjęć mało bo ciastka były niegrzeczne ;)

czwartek, 18 kwietnia 2013

Zupa wiosenna.

 smaczna, lekka i pożywna :)


 składniki:

1,2 l wody
garść groszku zielonego mrożonego
1 średnia marchewka pokrojona w cienkie krótkie paski
1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
kawałek pora pokrojonego w grubsze plastry
3 gałązki świeżego tymianku
szczypta lubczyku
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
kilka ziarenek zielonego pieprzu
sól
1,5 kostki bulionu warzywnego
kawałek brokuła
2 duże łyżki oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku
kawałek szalotki drobniutko pokrojonej

przygotowanie:

oliwę wlałam do średniego garnka, wrzuciłam wszystkie warzywa oprócz brokuła, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, tymianek, cebulę, przyprawy i chwilkę podsmażyłam mieszając. po 2 - 3 minutach zalałam wodą, dodałam kostki bulionowe, brokuła podzielonego na mniejsze cząstki i zagotowałam. gotowałam na małym ogniu ok. 15 - 20 minut aż warzywa były miękkie. doprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i gotowe :). 
 smacznego.