wtorek, 14 lipca 2015

Pasta z bobu i pieczonego bakłażana.


Dzisiaj stworzyłam taką oto fajną pastę - smarowidło do chleba. Lubię bardzo bób, za bakłażanami pieczonymi przepadam. Połączyłam więc smaki tych dwóch warzyw, doprawiłam sporą ilością świeżego koperku. Na kromce chleba posmarowanej taką pastą można ułożyć dodatkowo plaster pomidora czy ogórka i pyszne, pożywne jedzenie gotowe.

Składniki:

250 g świeżego bobu
1 bakłażan
sól, pieprz
oliwa z oliwek lub olej sezamowy
2 łyżki posiekanego drobniutko świeżego koperku
kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

Bób płuczemy na sitku,  zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15-20 minut z dodatkiem kilku gałązek koperku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Obieramy ze skórek. 

Bakłażana myjemy, przekrawamy wzdłuż  na pół, solimy i odstawiamy na 15 minut. Pojawi się na każdym kawałku soczek, wycieramy go papierowym ręcznikiem. Bakłażana układamy w naczyniu, skrapiamy oliwą, na wierzchu kładziemy gałązki tymianku i pieczemy do miękkości. Studzimy. 

Łyżką wyjmujemy upieczony miąższ z bakłażana i przekładamy do bobu. Dodajemy również oliwę z naczynia  po pieczeniu bakłażana, a także  koperek i  całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy taką ilość oliwy, aby pasta miała konsystencję smarowidła. Zalecam odstawienie na jakiś czas przygotowanej pasty do lodówki, smaki wtedy fajnie się "przegryzą" ;-)

Smacznego.

12 komentarzy:

  1. też wielbię bób, w każdej ilości w sumie, bakłażan może nie na tony, ale zjem....także fajny pomysł na coś do chleba ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie bomba! :) uwielbiam warzywne pasty, ach uwielbiam kiedy jest sezon na wszystkie owoce i warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa kompozycja smakowa:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie genialne, z bakłażanów wychodzą naprawdę świetne pasty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie :) Nie próbowałam jeszcze takiego zestawienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdyby ktoś zrobiła ją dla mnie byłabym zachwycona ! Albo choć obrał bób...
    Serdeczności Ulu !

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo żałuję, że u mnie bobu nie ma, na wszelki wypadek jednak zapisuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znakomita pasta, na pewno zrobimy :)

    OdpowiedzUsuń