czwartek, 31 stycznia 2013

Cytrynowe naleśniki.


Lubię ciepłe śniadania. Dzisiaj wymyśliłam cytrynowe naleśniki. Cieplutkie z ulubionych dżemem smakują bosko! :))

składniki na ciasto:

250 ml mleka
100 ml wody mineralnej
150 g mąki
2 jajka
szczypta soli
łyżka roztopionego masła
otarta skórka z 2 średniej wielkości cytryn  (umytych i sparzonych wrzątkiem)
1 łyżka cukru pudru 

dodatki:

ulubiony dżem, u mnie Owocowa Rapsodia malina i granat
 
przygotowanie:
 
mleko połączyłam z wodą, dodałam jajka, sól, skórkę z cytryn, cukier puder oraz mąkę i wymieszałam blenderem. odstawiłam na 20 minut. tuż przed smażeniem naleśników dodałam roztopione masło. smażyłam naleśniki na rozgrzanej patelni.
 
 Smacznego. :)

wtorek, 29 stycznia 2013

Zapiekane ciabatty na śniadanie.


Delikatne, chrupiące, ciepłe śniadanko. I kolorowe. Bardzo tęsknię za słońcem, ciepłem, zielenią. A to dopiero luty eh. Wyciągam zapasy letnie z lodówki, kupuję dużo warzyw i owoców, tak mi jest lepiej.

składniki:

kawałki ciabatty
papryka zółta
pomidorki koktajlowe
bazylia
oliwki zielone
pieczarki lekko podduszone na oliwie z szalotką
ser żółty królewski
masło

przygotowanie:

kawałki ciabatty posmarowałam masłem, na wierzchu układałam wg ochoty kawałki pomidora, papryki, oliwki, pieczarki z cebulką, listki bazylii, z wierzchu posypałam startym żółtym serem i zapiekłam przez chwilę ( 5 -7 minut )w piekarniku na 180 stopni




 



poniedziałek, 28 stycznia 2013

Kruche babeczki z malinami i bitą śmietaną.




Z góry przepraszam za jakość zdjęć. Niestety babeczki nie miały szans żeby doczekać rana i być sfotografowane w świetle naturalnym :)).


Składniki na ciasto kruche:

200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Pozostałe składniki:

400 g słodkiej śmietanki do ubijania  30 %
cukier puder wg uznania
ulubione owoce , u mnie maliny
ulubiona konfitura, dżem, u mnie konfitura z granatów i malin


Składniki na ciasto połączyłam, zagniotłam, uformowałam kulę i umieściłam w lodówce na ok. 30 minut. ( Jeżeli ciasto będzie za sypkie można dodać łyżkę zimnej wody. )

Po 30 minutach wyjęłam ciasto z lodówki i wyłożyłam nim mini foremki do babeczek ( foremki wcześniej posmarowałam delikatnie masłem i wysypałam bułką tartą ). Umieściłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekłam 15 - 20 minut do momentu zrumienienia.  Następnie wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.

W misce ubiłam śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder.

Na przygotowane kruche spody łyżeczką nakładałam trochę konfitury, a na wierzch przy pomocy rękawa cukierniczego śmietanę. Całość zwieńczyłam maliną i listkiem mięty.  Smacznego :)). 












niedziela, 27 stycznia 2013

Koktajl malinowy na śniadanie.


Potrzebujemy:

1 duży kefir
3 garście malin
cukier brązowy ( ilość wg własnego smaku )
listki świeżej mięty

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera, zmiksowałam, dodałam listki mięty i gotowe. Pychotka Mniam! ;)


piątek, 25 stycznia 2013

Uśmiech róży.



Te drożdżowe bułeczki z różanym nadzieniem zawdzięczają swą nazwę szczególnym właściwościom - zdecydowanie poprawiają nastrój :). Polecam :).

Składniki:

1/2 kg mąki
1/2 kostki drożdży
12 łyżek cukru
1/2 kostki masła ( 100 g )
2 jajka
szklanka mleka
konfitura z płatków róży
płatki migdałów lub siekane orzechy
lukier

Przygotowanie:

Zaczyn: do małej miseczki wsypałam drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Dodałam trochę ciepłego mleka, ale nie gorącego, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiałam do miski, dodałam pozostały cukier, jajka, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Delikatnie wyrobiłam ciasto. Masło rozpuściłam w garnuszku na małym ogniu i przestudzone dodałam do wyrabianego ciasta. Całość dobrze wyrabiałam ręką, aż ciasto " odstawało do ręki", wtedy delikatnie oprószyłam je z wierzchu mąką, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy wyrosło rozwałkowałam je na stolnicy na kształt mniej więcej kwadratu 35 na 35 cm. , posmarowałam konfiturą, zwinęłam w rulonik, kroiłam na kawałki grubości 3 cm i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posypałam płatkami migdałów. Piekłam na rumianozłoty kolor ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, bułeczki delikatnie polukrowałam.








środa, 23 stycznia 2013

Herbatka zimowa rozgrzewająca.


Składniki:

500 ml mocnej czarnej herbaty
6 - 7 cm świeżego imbiru
2 łyżki miodu
4 - 6 łyżek syropu z płatków róży
2 - 3 grube plastry cytryny
2 - 3 grube plastry pomarańczy
kilka goździków
1 łyżka cukru brązowego wymieszanego z cynamonem
1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:

W większym dzbanku zaparzyłam mocną herbatę. Dodałam plasterki cytryny i pomarańczy, starty na tarce na drobnych oczkach imbir, płatki migdałowe oraz goździki. Dodałam cukier z cynamonem, a po chwili gdy herbatka lekko przestygła dodałam syrop z płatków róży oraz miód. Wymieszałam i gotowe. W zimową mroźną pogodę taka herbatka postawi na nogi każdego :).



wtorek, 22 stycznia 2013

Ciasto dyniowe z wanilią i skórką mandarynki.


Wilgotne z dodatkiem purre z dyni, wanilią i skórką mandarynki. Mój gust. Upiekłam je wczoraj wieczorem, a zdjęcia zrobiłam dzisiaj rano ze względu na światło. Chciałam, żeby jak najlepiej oddały jego smak :).


Składniki:

- 250 g musu z dyni ( piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, dynię trzeba pokroić na kawałki razem ze skórą, usunąć pestki i położyć na blaszce skórą do dołu, wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut, po tym czasie łyżką wyjmować miąższ ze skórki, zmiksować na gładki mus i odmierzyć 250 g )

- 200 g masła
- 1 szklanka cukru ( użyłam pół na pół białego i brązowego )
- 1 cukier waniliowy mały lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka ( oddzielić białka od żółtek )
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 mandarynek


do polewy: 50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego

Przygotowanie:

1. Małą tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni.

2. W garnuszku na małym ogniu cały czas mieszając roztopiłam masło ( nie podgrzewać za bardzo masła ), dodałam cukier i cukier waniliowy, wymieszałam i odstawiłam z ognia. 

3.Dodałam przygotowany mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszałam i ostudziłam ( masa może być lekko ciepła ). Odłożyłam pół szklanki masy na polewę. Do reszty masy dodałam żółtka i wymieszałam.

4. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. W trzech partiach dodawałam ją do masy, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.

5. Białka ubiłam na bardzo sztywną pianę, dodałam do masy i delikatnie wymieszałam łyżką.

6. Masę przełożyłam do tortownicy. Piekłam 45 minut w 180 stopniach. 

7. Po upieczeniu gdy ciasto wystygło, do odłożonej masy dodałam 3 łyżki dżemu pomarańczowego ( klik ), wymieszałam i polałam po cieście.


Źródło przepisu: Kwestia Smaku