sobota, 12 stycznia 2013

Penne i kolorowe krewetki.

Składniki:

krewetki tygrysie ok. 20 sztuk
1 ząbek czosnku
przyprawa orientalna
sól
mieszanka mrożonych warzyw na patelnię
makaron penne 
oliwa

Przygotowanie:

Makaron penne ugotowałam al dente.

Na rozgrzanej oliwie w woku lekko podsmażyłam przeciśnięty ząbek czosnku, dodałam krewetki i smażyłam, aż stały się lekko chrupiące. Przełożyłam na talerz. Na wok wrzuciłam mieszankę warzyw zmrożonych i smażyłam ok. 8 minut. Po tym czasie wrzuciłam ponownie krewetki, przyprawiłam przyprawą orientalną oraz solą i całość wymieszałam. Od razu podawałam na makaronie penne posypane świeżą natką pietruszki.  Smacznego :).








Kotlety ryżowe z jajkiem.



Szybki przepis na znakomite kotlety. Mając w domu kilka jajek możemy wyczarować naprawdę świetną przekąskę, a nawet danie główne. Zapraszam :).

składniki:

1 torebka ryżu
4 jajka
średnia cebulka
oliwa
bułka tarta
pieprz ziołowy
sól
świeży koperek

przygotowanie:

ryż ugotowałam w osolonej wodzie. 3 jaja ugotowałam na twardo. pokrojoną drobno cebulkę podsmażyłam na oliwie. 
ugotowany, przestudzony ryż wsypałam do miseczki, dodałam posiekane na drobno ugotowane jajka, cebulkę, przyprawy, świeży drobno pokrojony koperek oraz surowe jajko i całość dokładnie wymieszałam. Z masy formowałam małe kotleciki, delikatnie obtaczałam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

smacznego.



piątek, 11 stycznia 2013

Jajko w pomidorze Kingi Paruzel.


Nie, nie, nie jestem na diecie, nie potrzebuję jej hihi. Spodobał mi się pomysł na blogu Ale Babki ( kilk ) i zrobiłam. Troszkę ciut za mocno je podpiekłam, pierwszy raz to nie miałam wyczucia ( na wierzchu było posypane słodką papryką, stąd ten kolor ). W środku jajo nie było ścięte i muszę wam powiedzieć, że takie śniadanie jest Bardzoooo Dobre :)).

składniki:

1 pomidor malinowy
1 jajko
sól 
pieprz
słodka papryka
listki świeżej bazylii

Pomidora umyłam, odcięłam górną część i wydrążyłam środek. W pomidorową miseczkę włożyłam pokrojone listki bazylii  i wbiłam jajko. Posypałam solą, pieprzem i słodką papryką. Włożyłam do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut. Śniadanie gotowe :))





 
 







czwartek, 10 stycznia 2013

Pomarańczowe naleśniki Ani Starmach.



Pachnące pomarańczą, aromatyczne, słodkie, polane gęstym syropem pomarańczowym. PYSZNE!!! :)

Składniki na ciasto: ( 8 sztuk )

250 ml mleka
100 ml wody mineralnej
150 g mąki
2 jajka
szczypta soli
łyżka roztopionego masła
otarta skórka z pomarańczy (umytej i sparzonej wrzątkiem)
1 łyżka cukru pudru 

Nadzienie:

400 g białego sera 
1 łyżka cukru waniliowego ( 16 g )
2 łyżki cukru pudru 
3 łyżki śmietany
garść rodzynek 

oraz  400 ml soku pomarańczowego


Sposób wykonania:

Mleko połączyłam z wodą, dodałam jajka, sól, skórkę z pomarańczy, cukier puder oraz mąkę i wymieszałam blenderem. Odstawiłam na 20 minut. Tuż przed smażeniem naleśników dodałam roztopione masło. Smażyłam naleśniki na rozgrzanej patelni.

W misce przy pomocy miksera wymieszałam biały ser, śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder. Dodałam sparzone rodzynki i wymieszałam już łyżką. 

Sok pomarańczowy przelałam do garnuszka z grubym dnem i podgrzewałam na małym ogniu tak długo, aż powstał gęsty syrop. 

Usmażone naleśniki smarowałam serem , składałam w trójkąty. Podsmażone na odrobinie masła podałam polane gęstym syropem pomarańczowym :).



A na koniec aniołki które otrzymałam wczoraj od Gosi z Kulinarnych wariacji i innych inspiracji. ( kilk ) :)















środa, 9 stycznia 2013

Łosoś z dipem czosnkowym.

Składniki:

2 filety z łososia
oliwa
sól morska
świeżo zmielony pieprz
2 szalotki
odrobina cukru
cytryna
świeży koperek
jogurt naturalny
2 małe ząbki czosnku
ryż ugotowany na sypko

Przygotowanie:

Umyte i osuszone kawałki łososia zamarynowałam na 30 minut : lekko skropiłam cytryną, posoliłam, popieprzyłam, lekko posypałam cukrem i obłożyłam szalotką.

Ryż ugotowałam na sypko.

Patelnię grillową lekko posmarowałam oliwą i na dobrze rozgrzaną ułożyłam kawałki ryby ( cebulkę przed położeniem zdejmuję ). Dodatkowo na patelni ułożyłam małe cząstki cytryny i grillowałam z obu stron do całkowitego wysmażenia ryby. Mięso było ładnie zarumienione, ale w środku miękkie.


Dip czosnkowy:

Przeciśnięty przez praskę czosnek połączyłam z jogurtem, doprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Do dipu można dodać również posiekany koperek, ale ponieważ nie wszyscy domownicy lubią jak zielone typu: koperek czy pietruszka pojawia się na talerzu, więc udekorowałam swoje danie świeżym koperkiem, który podobnie jak świeżą natkę pietruszki uwielbiam i dodaję prawie do wszystkiego :)



poniedziałek, 7 stycznia 2013

Expresowa zdrowa pomidorowa.



1 puszka pomidorów całych Pudliszki
1 kostka rosołowa wegetariańska
śmietana do zupy 18 %
masło ( wg uznania ilość )
300 ml wody
sól
pieprz
cukier
świeża bazylia, oregano i drobny szczypiorek

Kostkę rosołową zagotowałam w wodzie, dodałam pomidory zmiksowane  blenderem i masło. Całość chwilkę pogotowałam i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy zupka zgęstniała odstawiłam z palnika.

Do zupki był ugotowany wcześniej ryż na sypko, śmietana, a całość posypana świeżymi  ziołami. :))


niedziela, 6 stycznia 2013

Buraczki z jabłkiem.

Składniki:

5 -6 średnich buraczków
2 kortlandy
sól
pieprz
cukier
łyżka oliwy 
sok z cytryny

Przygotowanie:

Wyszorowane buraczki zalałam zimną wodą i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu buraczki na chwilkę zalewam bardzo zimną wodą, wtedy buraczana skórka łatwo schodzi sama. Buraczki starłam na dużych oczkach na tarce do garnuszka, dodałam starte jabłka, również na dużych oczkach, oliwę oraz przyprawy i całość chwilkę poddusiłam na małym ogniu. Takie buraczki lubię bardzo podawane na ciepło. 

Smacznego :).