Po raz pierwszy z tą rybą zetknęłam się podczas wakacji w Chorwacji - KLIK . To jedna ze smaczniejszych ryb jaką jadłam.
Zdrowotne właściwości ryb znane są nie od dziś. Składniki zawarte w rybach - kwasy omega, witaminy A i D3 oraz łatwo przyswajalne białko zmniejszają ryzyko nowotworów, zawałów, udarów oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Trzeba pamiętać więc o zjadaniu ryb minimum 2 razy w tygodniu.
Dzieliłam się już z Wami przepisem na labraksy pieczone - KLIK . Dzisiaj dla przypomnienia jeszcze raz bardzo prosty, ekspresowy sposób przyrządzenia tej ryby :-).
Składniki:
2 labraksy
sól, pieprz
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
masło
cytryna
Przygotowanie:
Wyfiletowane ryby dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Wewnątrz i zewnątrz rybę dopraw solą i pieprzem. W środek włóż gałązki natki pietruszki, ząbek czosnku oraz plastry cytryny. Do pieczenia możesz użyć papier pergaminowy lub folię aluminiową. Folię posmaruj masłem i ułóż na niej przygotowaną rybę. Do wnętrza ryby włóż także kawałek masła. Szczelnie owiń folią rybę. Tak przygotowane paczuszki ułóż na blaszce i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Ryby pieczone w pergaminie/folii są szczególnie smaczne, ponieważ przygotowane w ten sposób zachowują cały swój aromat i pozostają niezwykle soczyste.
Smacznego ;-)