sobota, 28 września 2013

Kurkowa z gorgonzolą.


Wykorzystałam mrożone kurki. Najpierw miała być kurkowa w wersji którą już pokazywałam na blogu - klik, ale w trakcie przyszedł pomysł by trochę pozmieniać i powstała kurkowa z serem gorgonzola, dlatego pokazuję ją Wam na blogu :)

składniki:

1,5 - 2 l wody mineralnej niegazowanej
1 duża marchewka
1/2 pietruszki 
kawałek selera
kawałek pora
dwie pełne garście kurek mrożonych
kilkanaście strąków zielonej fasolki
sól
świeżo mielony pieprz
suszony lubczyk
śmietana 18 % pół małego kubeczka
kawałek gorgonzoli
pieprz zielony w ziarenkach, lubczyk suszony, ziele angielskie, mały listek laurowy
oliwa extra vergin - 2 duże łyżki
świeża bazylia
koperek
makaron świderki

przygotowanie:

do garnka wrzucam pokrojoną marchewkę, selera, pietruchę, pokrojoną zieloną fasolkę, kurki, ziarenka pieprzu, listek, ziele angielskie, dużą szczyptę suszonego lubczyku. dodaje oliwę i przesmażam mieszając na średnim ogniu. następnie zalewam wodą, wkładam pora i pod przykryciem gotuję, aż warzywa i grzybki będą miękkie. wyławiam ugotowanego pora i wyrzucam, dodaje do wywaru pokrojony drobniutko koperek i listki bazylii, doprawiam do smaku solą i pieprzem. do małej miseczki wlewam śmietanę oraz dodaję ser (gorgonzola ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, więc uwaga by nie przedobrzyć), dolewam trochę wywaru i mieszam do rozpuszczenia sera. następnie łączę z całością wywaru. mieszam. w razie potrzeby doprawiam jeszcze solą i pieprzem i ewentualnie dodaję jeszcze ser gorgonzola jeśli uznam że jest potrzeba (oczywiście wcześniej mieszam ser  z mniejszą ilością wywaru). ja lubię jak zupa ma lekki posmak tego sera i nie jest za ostra.
zupę podajemy z ugotowanymi świderkami, posypujemy jeszcze z wierzchu świeżą bazylią i zajadamy.

smacznego.




24 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się zestawienie smaków w tej zupce!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo smakowita inspiracja dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubczyk, koperek, no i te kurki...Jestem przekupna i tą zupką mnie kupiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Okrutna jesteś;) Takiego smaka mi narobiłaś na zupę z kurek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grzyby i ser to zawsze jest pyszne połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No brzmi pysznie. Ciekawa jestem która wersja wg ciebie jest lepsza?

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być smakowita! A za mną od dawna chodzą kurki. Myslałam o sosie, ale zupa z kurkami to też super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wczoraj przy drodze kupilam koszyk kurek, ale padło na sos śmietanowy z boczkiem
    zupę chętnie zrobię następnym razem
    wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mam kurek, ale zrobię Twoją zupę z maślakami. Będzie maślakowa z gorgonzola, a co !

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupa zapewne pyszna jak na kurkową przystało:-) Fajny dodatek gorgonzoli:-) Ja tylko nie jadam z makaronem zup grzybowych;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. musi być bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku!!:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne połączenie, ogólnie kurkową zupę uwielbiam :)
    Ulu, duuuużo zdrowia, kuruj się szybko i wracaj... do kuchni :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Co za bogactwo składników!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe zestawienie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Biorę talerz zupy bez żadnych zmian :) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  16. Tez bym posmakowała. Nie jadłam nigdy takiego połączenia, ale już czuję że musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  17. O la la. Pyszności. Nie dość, że zupę kurkową uwielbiam, to w tak miłym towarzystwie jak ser gorgonzola musi być mega smaczna.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń