piątek, 13 września 2013

Zupa z czerwonej soczewicy.


To bardzo pyszna, pożywna, ale lekka i rozgrzewająca zupka. Robię również zupę z zielonej soczewicy, dzisiaj padło na czerwoną czy też jak niektórzy nazywają ją pomarańczową.
Doprawiona jest kminem rzymskim, który często dodaje się do potraw z soczewicy i który  nadaje jej wyjątkowy smak. Przygotowanie jej zajmuje 20 minut.

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
200 ml mleka kokosowego
ok. 1,5 l wrzątku
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
duży pęczek świeżej natki pietruszki
sok z 1 limonki lub cytryny
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 cm papryczki chilli (dla odważnych można dodać więcej)
1 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
odrobina kolendry rozdrobnionej w moździerzu 
sól, pieprz, sos sojowy jasny, cukier - wszystkie te przyprawy do smaku, oraz szczypta lubczyku

Przygotowanie:

Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone szalotki, czosnek i pokrojoną drobno papryczkę chilli, chwilkę podsmażamy. Wlewamy wrzątek, dodajemy pokrojoną na mniejsze części marchewkę, pietruszkę i seler, wrzucamy opłukaną soczewicę, wlewamy mleko kokosowe, mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy aż soczewica będzie miękka, a zupa zgęstnieje. Dodajemy przyprawy (paprykę, pieprz cayenne, imbir mielony, kmin rzymski, kolendrę, lubczyk), pokrojony drobno imbir, nać pietruszki. Zupa w smaku musi być wyrazista, nie może być mdła. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub limonki i całość blendujemy. Dekorujemy natką pietruszki. Pycha!


7 komentarzy:

  1. muszę ugotować, szczególnie teraz kiedy leje już drugi dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. u ciebie soczewica u nas marchewka.. zapraszamy:) Zapraszam cie serdecznie na mojego nowego bloga, tak jak obiecałam tak już jest:) http://szczypta-soli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam. Wygląda apetycznie;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie soczewicowa gości często w jesienne deszczowe dni:-)
    Zresztą lubimy wszelakiego rodzaju groszki,a najbardziej suszony zielony.Miłego dnia Ulu


    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie! Świetna zupa na jesienny obiad:)

    OdpowiedzUsuń