poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Ciasteczka w piegi.



robi się je expresowo, są tanie, ładne i trudno im się oprzeć takie smaczne. przepis z książki Ani Starmach: " Pyszne 25 ". :))

składniki:

( na dwie blachy )

150 g miękkiego masła
150 g cukru
300 g mąki
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g kolorowych cukierków czekoladowych typu lentylki

przygotowanie:

mąkę z sodą i cukrem waniliowym wymieszałam w misce. mikserem utarłam miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodałam jajko, chwilkę wymieszałam i stopniowo dodawałam mąkę. wyrobione ciasto owinęłam folią przezroczystą i na 5 minut włożyłam do zamrażalnika.

dużą blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. z ciasta formowałam małe kuleczki, układałam na blasze, każdą kulkę lekko spłaszczałam i wciskałam w nią kolorowe cukierki.

piekłam 15 minut w 180 stopniach C.

po upieczeniu ciasteczka były bardzo miękkie, ale po chwili stwardniały. studziłam je na kratce. 

polecam te przepis bo ciastka są bardzo smaczne :))))))

smacznego.


ps. zdjęć mało bo ciastka były niegrzeczne ;)

czwartek, 18 kwietnia 2013

Zupa wiosenna.

 smaczna, lekka i pożywna :)


 składniki:

1,2 l wody
garść groszku zielonego mrożonego
1 średnia marchewka pokrojona w cienkie krótkie paski
1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
kawałek pora pokrojonego w grubsze plastry
3 gałązki świeżego tymianku
szczypta lubczyku
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
kilka ziarenek zielonego pieprzu
sól
1,5 kostki bulionu warzywnego
kawałek brokuła
2 duże łyżki oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku
kawałek szalotki drobniutko pokrojonej

przygotowanie:

oliwę wlałam do średniego garnka, wrzuciłam wszystkie warzywa oprócz brokuła, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, tymianek, cebulę, przyprawy i chwilkę podsmażyłam mieszając. po 2 - 3 minutach zalałam wodą, dodałam kostki bulionowe, brokuła podzielonego na mniejsze cząstki i zagotowałam. gotowałam na małym ogniu ok. 15 - 20 minut aż warzywa były miękkie. doprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i gotowe :). 
 smacznego.




środa, 17 kwietnia 2013

Ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami.


przepis z książki Ani Starmach " Pyszne 25 " :)

składniki na 16 sztuk:

100 g mąki
50 g płatków owsianych
50 g mielonych migdałów ( ja dodałam płatki migdałów lekko rozkruszone w moździerzu )
50 g mielonych orzechów laskowych ( rozkruszyłam w moździerzu )
100 g brązowego cukru
110 g masła
50 g rodzynek
1 jajko
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

przygotowanie:

masło rozpuściłam w małym garnuszku ( uwaga by nie przypalić! ), jajko rozbełtałam widelcem. do większej miski wsypałam i wymieszałam wszystkie składniki suche: płatki owsiane, mąkę, migdały, orzechy, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. następnie do suchych składników wlałam roztopione masło, wymieszałam, oraz rozbełtane jajko i znowu wymieszałam. na koniec dodałam rodzynki.

piekarnik nagrzałam do temp. 190 stopni C. dużą blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, nakładałam łyżką porcje ciasta i spłaszczałam ( w moim przypadku trochę za mocno je spłaszczyłam i wyszły trochę płaskie i jakby rozlane, więc lepiej delikatnie i leciutko tylko "spłaścić" ;) ). zachowywać odstępy między ciasteczkami, bo podczas pieczenia urosną!

piekłam 15 minut. po upieczeniu ciasteczka były bardzo miękkie, ale po chwili jak wystygły stwardniały. w smaku są bardzo delikatne, smaczne i polecam ten przepis :).




poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Grillowana pierś kurczaka z warzywami.

Stęskniona blogowania, ulubionych blogowiczek powróciłam! Zadowolona i wypoczęta, i od razu zapowiadam na blogu zmiany! Widać je już gołym okiem bo zmienił się wygląd, a ponieważ w ostatnim czasie troszkę powróciłam do jedzenia mięska ( ze względów zdrowotnych ) od czasu do czasu będą pojawiały się na blogu również mięsne dania. Na początek grillowana pierś kurczaka, grillowane pieczarki i brokuł. :)



Danie lekkie i bardzo smaczne.

składniki dla dwóch osób:

duża, świeża pierś kurczaka
2 duże pieczarki
dwie gałązki świeżej bazylii
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz
słodka papryka 
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek

oraz 

kawałek brokuła 
ryż jaśminowy

przygotowanie:

pierś opłukałam pod wodą, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na mniejsze części. do mniejszej miseczki wrzuciłam pokrojony drobniutko czosnek, pokrojone gałązki bazylii z listkami, dwie szczypty papryki, sól, pieprz, dodałam oliwę i wymieszałam. do tak przygotowanej marynaty wrzuciłam pokrojone mięso, oraz pokrojone na mniejsze części kawałki obranych pieczarek. całość wymieszałam ręką, aby każdy kawałek był dobrze zanurzony w marynacie i odstawiłam na 40 minut w chłodne miejsce. 

patelnię grillową dobrze rozgrzałam, układałam kawałki mięsa oraz pieczarki i grillowałam na złoty kolor z obu stron.

gotowe mięsko podałam z brokułem ugotowanym na parze oraz z ryżem jaśminowym.

smacznego :)



sobota, 30 marca 2013

Mazurek malinowo - kajmakowy z bakaliami.

składniki:

200 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
1 cukier waniliowy KAMIS z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
2 żółtka
150 g zimnego masła
1 łyżka gęstej śmietany
1 mała puszka gotowego kajmaku
konfitura malinowa
1/2 łyżeczki soku z cytryny

oraz bakalie:

suszone morele, suszone śliwki kalifornijskie, rodzynki sułtańskie, żurawina, migdały

listki świeżej mięty


przygotowanie:

dzień wcześniej wieczorem bakalie zalałam alkoholem ( rum, brandy ) i pozostawiam na całą noc do nasiąknięcia. 

obie mąki przesiałam  na stolnicę, dodałam żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz posiekane drobno masło. delikatnie siekałam nożem składniki, aby połączyły się z mąką, a na koniec szybko zagniatłam. unikałam ogrzewania ciasta rękoma oraz długiego wyrabiania. ciasto wówczas jest pysznie kruche. zawinięte w folię ciasto schłodziłam w lodówce ok. 30 minut, następnie rozwałkowałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( nadmiar ciasta na bokach odkroiłam nożem ). wstawiłam do piekarnika o temperaturze 180 stopni na ok. 30 minut ( aby ciasto było równe na początku pieczenia obciążyłam je woreczkiem z ziarenkami grochu ).

gotowe ciasto ostudziłam na kratce.

puszkę z kajmakiem otworzyłam i na chwilkę wstawiłam do garnka z gotującą się wodą.

na wierzchu ciasta delikatnie rozsmarowałam 2 - 3 duże łyżki konfitury malinowej wymieszanej z sokiem z cytryny, a na nią położyłam cienką warstwę kajmaku ( ilość kajmaku i konfitury zależy od indywidualnych upodobań, ja nie chciałam, żeby było zbyt słodko ).

przygotowane wcześniej bakalie pokroiłam na mniejsze części. część migdałów zalałam wrzątkiem na 10 minut, a następnie obrałam je ze skórki. udekorowałam mazurek wg własnego pomysłu. ozdobiłam listkami świeżej mięty.





 smacznego.

środa, 27 marca 2013

Wegetariański krupnik.



W moim krupniku dużo się dzieje :).


składniki:

1 litr wody
2 kostki jarzynowe
garść mrożonej marchewki i pietruszki
kilka listków świeżej pietruszki
2 pokrojone w grubsze plasterki ziemniaki
kawałek cukinii pokrojonej w grubszą kostkę
plasterek szalotki
1 ząbek czosnku 
1 malutki suszony podgrzybek
szczypta lubczyku
mały listek laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
sól
świeżo zmielony pieprz
1 - 1, 5 dużej łyżki oliwy extra vergin
1 średnia łyżka masła
świeża kolendra
1,5 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej

przygotowanie:

do garnka wlałam oliwę i włożyłam masło, dodałam ziemniaki, marchew i pietruszkę, cukinię, ziele angielskie, listek, lubczyk, cebulę oraz czosnek i całość chwilkę podsmażyłam cały czas mieszając. następnie zalałam wodą, wrzuciłam kostki jarzynowe, dodałam do wywaru suszony podgrzybek. 

gotując na małym ogniu dodałam opłukaną wcześniej na sitku kaszę i na wolnym ogniu gotowałam, aż warzywa stały się miękkie, a kasza ugotowana.

i gotowe. szybko, smacznie i pożywnie. gotową zupę doprawiłam do smaku solą, posypałam świeżo zmielonym pieprzem i świeżą kolendrą.



smacznego.


wtorek, 26 marca 2013

Jajko w pomidorze jeszcze raz..., ale inaczej :).




Pomysł spontaniczny. Do środka dodałam cebulkę, ser i trochę cukinii. Wyszło bardzo smacznie :) .


składniki:

jeden średni pomidor
jajko
świeże kiełki rzodkiewki
3 - 4 malutkie kosteczki sera pleśniowego
3 cieniutkie paseczki cukinii drobniutko pokrojone
2 drobniutko pokrojone piórka szalotki
3 - 4 malutkie listeczki świeżej bazylii
łyżeczka oliwy extra vergin
sól
świeżo zmielony pieprz
szczypta słodkiej papryki

przygotowanie:

odkroiłam górną część pomidora, wydrążyłam go, do środka włożyłam listki bazylii, cebulkę, cukinię oraz kawałki lazura. polałam  oliwą i  delikatnie na środek wbiłam jajko.  posoliłam, posypałam świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą papryki na środek żółtka. 

zapiekłam chwilkę do momentu ścięcia białka w 200 stopniach.

gotowe zapieczone w pomidorze jajo posypałam świeżymi kiełkami ( kiełki przed podaniem opłukam bardzo zimną wodą i odsączam na sitku, są wówczas pysznie chrupkie ).


smacznego.