wtorek, 5 marca 2013

Babka piaskowa z białą czekoladą.



Pyszny deser do herbatki.

Składniki:

200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
5 jaj, oddzielnie białka od żółtek
100 g roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady
cukier waniliowy
150 ml cukru ( mała filiżanka )
kilka kropli zapachu pomarańczowego

Przygotowanie:

Do większej miski przesiałam obie mąki, dodałam proszek do pieczenia, wymieszałam i odstawiłam.

W naczyniu do ciasta mikserem utarłam masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż zrobił się puszysty krem. Stopniowo dodawałam po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodałam roztopioną czekoladę, wymieszałam,  po chwili kilka kropli zapachu pomarańczowego i znowu wymieszałam. 

Wsypałam mąkę i zmiksowałam mikserem do dokładnego połączenia się składników.

W osobnym naczyniu ubiłam na sztywno białka, dodałam do masy, wymieszałam. 

Ciasto przelałam do przygotowanej formy babkowej, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekłam 55 minut w 180 stopniach ( sprawdzałam patyczkiem czy jest suchy ). 

Wystudzoną na kratce bakę posypałam cukrem pudrem.

Smacznego :). 


niedziela, 3 marca 2013

Bananowy chlebek.


Źródło przepisu: kilk


Jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Ja najbardziej lubię posmarowany nutellą.  Jednym słowem: wspaniały chlebek :))


Składniki:

3 albo 4 rozgniecione, dojrzałe banany
1/3 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki cukru ( dodałam trzcinowy )
1 jajko roztrzepane
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki mąki ( użyłam 1 szklankę mąki pszennej i 1/2 szklanki pełnoziarnistej )
szczypta soli

Przygotowanie:

W naczyniu do ciasta rozgniotłam widelcem obrane banany, dodałam do tego roztopione masło i wymieszałam łyżką.  Dodałam cukier, roztrzepane jajko i cukier waniliowy i znowu wymieszałam łyżką. Na końcu dodałam przesianą mąkę z sodą oraz sól i ponownie całość wymieszałam łyżką. Ciasto przelałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 1 godziny w 170 stopniach.







piątek, 22 lutego 2013

Śniadanie dodające energii - zielony koktajl i kolorowa jajecznica.


Dzisiaj strasznie nie chciało mi się wstać. Po całym tygodniu czuję duże zmęczenie, no ale trzeba było, zebrałam się i na dodanie energii zrobiłam wg mnie fajne śniadanie, kolorowe więc dodało mi pozytywnej energii.

składniki na koktajl:

2 dojrzałe owoce kiwi
1 nie za duży banan
sok z jeden małej limonki
1 duża, pełna łyżka miodu leśnego 

przygotowanie:

kiwi i banana obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do blendera, zmiksowałam. dodałam sok z limonki oraz miód i dokładnie wymieszałam. 



składniki na kolorową jajecznicę:

ilość zależy od tego jak dużą porcję chcemy mieć jajecznicy, w moim przypadku jajecznica składała się z jednego, ale dużego wiejskiego jaja ( więcej nie pokonam ) :)

1 umyte duże wiejskie jajko
niepełna łyżka oliwy
kawałek pokrojonej żółtej papryki
kawałek pokrojonej szalotki
2 pomidorki koktajlowe
kawałek pokrojonego selera naciowego
sól
pieprz świeżo zmielony
świeży koperek

przygotowanie:

na oliwie poddusiłam cebulkę i paprykę, po chwili dodałam przekrojone na pół pomidorki, oraz seler naciowy, chwilę poddusiłam. dodałam jajo, sól i delikatnie mieszając doprowadziłam do ścięcia białka i żółtka ( ja nie lubię jajecznicy zbyt mocno ściętej, ale też nie lubię takiej nie ściętej, musi być po środku ). gotową jajecznicę posypałam świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem . smacznego :).





środa, 20 lutego 2013

Pijane śliwki w marcepanie oblane czekoladą.


Pomysł od Ani i na jej blog zapraszam po przepis ( klik ). Pyszne bardzo! Nasączona mocno w rumie suszona śliwka ( moje moczyły się 24 h :)  ), otoczona marcepanem i oblana gorzką czekoladą ( ja użyłam czekolady z 70% kakao ). Zjada się jedną i chciałoby się więcej. Polecam przepis Ani!

Przepraszam za małe ślady opuszków moich palców na pralinkach. Pomimo, że całą noc zastygały na patyczkach od szaszłyków ustawione na baczność, rano czekolada jeszcze była miękkawa, schowałam je do lodówki, ale pierwsze zdjęcia robione były przed schowaniem  ;).





wtorek, 19 lutego 2013

Makaron pappardelle z łososiem i kaparami w sosie śmietanowym.


Szybko i smacznie :).


składniki: ( porcja dla 1 osoby )

1 opakowanie makaronu pappardelle
śmietana 18 % (  2 pełne łyżki )
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
3 plastry wędzonego na zimno łososia
2 ząbki czosnku
świeży koperek
kapary
sól
świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

Makaron ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Do małego garnuszka z grubszym dnem wlałam oliwę i wrzuciłam pokrojony drobno czosnek. Chwilkę delikatnie podsmażyłam, dodałam kapary ( ilość wg uznania ) oraz pokrojonego na nie za drobne kawałki łososia. Delikatnie podgrzewałam, mieszając i uważając, żeby kawałki łososia się nie ugotowały, bardziej chodzi o podgrzanie. Dodałam śmietanę, doprawiłam do smaku solą i  delikatnie  mieszałam cały czas dobrze podgrzewając, ale nie doprowadzając do zagotowania. Trwało to 2 - 3 minuty. Następnie garnuszek odstawiłam z ognia.

Porcję ugotowanego makaronu polałam przygotowanym sosem, posypałam świeżo zmielonym pieprzem i świeżym koperkiem.


Smacznego. :)


poniedziałek, 18 lutego 2013

Maślane bułeczki z malinami i maślana chałka.



Dzisiaj jeszcze jeden wpis, zaległy z wczoraj.  Nie mogłam się w tym dniu zdecydować czy ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką, czy drożdżowa maślana chałka. W końcu powstały maślane drożdżowe bułeczki z malinami, no i chałka, żeby było całkowite moje zadowolenie :).





Ten przepis na ciasto drożdżowe mogę polecić każdemu i gwarantuję, że zawsze się uda. Jedyny ważny warunek to świeże drożdże. Niestety czasem pomimo zachowanego terminu ważności na opakowaniu drożdży nie są one dobre. Przynajmniej ja się tak kilka razy nadziałam. Na szczęście te wczorajsze były świeżutkie, pachnące i ciasto wyszło znakomicie ( użyłam drożdży świeżych w takim opakowaniu z babcią, może to istotne, - koleżanka mówiła mi że zawsze kupuje te z babcią i zawsze są świeże, więc i ja takie kupiłam hihi ;)  )

Jeszcze jedna fajna rzecz jaką wypróbowałam tym razem to to, ...., ale może zacznę od początku, żeby było po kolei. :)

składniki:

400 g mąki do wypieku ciast drożdżowych - u mnie Lubella
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
150 ml letniego mleka
1 jajko
2 żółtka
60 g roztopionego masła
cukier waniliowy

wykonanie:

Dobrze wyjąć wcześniej  składniki, żeby miały temperaturę pokojową.

Odmierzyłam mąkę i przesiałam do większej miski. W mące zrobiłam mały dołek i pokruszyłam do niego drożdże, posypałam delikatnie łyżką cukru i polałam 3 łyżkami mleka. Oprószyłam delikatnie mąką i delikatnie wymieszałam, tak aby powstała gęsta masa. Miskę przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. No właśnie i tutaj napiszę coś ciekawego. Zrobiłam tak, że miskę wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 30 stopni tzn. najpierw nagrzałam piekarnik do 30 stopni, wyłączyłam i miskę z mąką w dołku której był rozczyn na 15 minut wstawiłam do piekarnika -  miska była przykryta ściereczką. Gdzieś kiedyś wyczytałam taki sposób.

Umyłam jajka. Dwa  żółtka i jedno całe jajko umieściłam w dużej szklance, wsypałam do tego pozostały cukier, oraz cukier waniliowy i wymieszałam.

Po 15 minutach, gdy rozczyn podrósł, dodałam żółtka wymieszane z cukrem oraz resztę mleka i zaczęłam ręcznie wyrabiać. Równocześnie w małym garnuszku, na małym ogniu roztopiłam masło -  masło musi być letnie, nie gorące.

Do całości powoli wlewałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się gładkie i lsniące i bez problemu odstawało od ręki. Trwało to u mnie jakieś 7 minut do 10, nie dłużej. W każdym bądź razie wszystko to mi poszło szybko i sprawnie i chwilę później ułożone w misce ciasto, lekko oprószone mąką i przykryte ściereczką wyrastało.

Ponieważ bardzo spodobało mi się, jak ślicznie wyrósł rozczyn, ponownie nagrzałam piekarnik do 30 stopni, wyłączyłam, miskę z ciastem przykryłam ściereczką i wstawiłam do ciepłego piekarnika na ok. 1,5 godziny. Ciasto miało tam cieplutko i milutko, a po 1,5 godziny jak je wyjęłam pięknie potroiło objętość jak powinno.

Ostrożnie wyjęłam je z miski na stolnicę, delikatnie wyrobiłam i podzieliłam na dwie równe części. Jedną część rozwałkowałam na podłużny placek, przecięłam na trzy części ( paski ) i uplotłam warkocz podwijając końce. Przełożyłam do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia.

Z drugiej połowy ciasta delikatnie uformowałam walec, który pokroiłam na 7 mniej więcej równych kawałków. W środek każdego kawałka delikatnie rozpłaszczonego ręką nakładałam kilka malin ( użyłam zamrożonych ), które posypywałam delikatnie cukrem, zlepiałam i formowałam małą, zgrabną bułeczkę. 

Bułeczki ułożyłam w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w tzw. kwiatek.

Chałkę oraz bułeczki piekłam 25 - 30 minut do momentu tzw. suchego patyczka ( zbyt długie przepiekanie powoduje, że ciasto drożdżowe robi się suche ). Studziłam na kratce.

A, zapomniałam. Jeszcze KRUSZONKA! :). Najbardziej lubię ciasto drożdżowe z kruszonką, którą potem wyjadam. Więc, jak uformowane bułeczki i chałka podrosły posypałam je dość obficie kruszonką ( część kruszonki opadła, ale wówczas wyjada się ją z blaszki, a taka pieczona kruszonka to nie byle co ;) ) i wstawiłam do nagrzanego piecyka.

Sprawdzony przepis na kruszonkę :

8 dkg mąki
5 dkg masła
5 dkg cukru
szczypta cukru waniliowego

Odmierzone składniki umieszczam w miseczce i ręką mieszam, delikatnie rozcierając, aż powstanie kruszonka.

I to koniec. Wpis długi, ale polecam przepis. Taka bułeczka w środku z malinami lub kawałek chałki posmarowanej dżemem pomarańczowym, a do tego kubek mleka mmmmm, bardzo lubię :).






Krewetki z mleczkiem kokosowym,papryczką chilli i razowy kus kus.


Uwielbiam krewetki! Tym razem przygotowałam je inaczej. 

Naczytałam się , naczytałam przepisów i spróbowałam krewetek w sosie z dodatkiem mleczka kokosowego, soku z limonki, chilli... Wyszedł fajny mix smaków ( lekko pikantne, delikatnie kokosowe )..., a do tego kus kus razowy.


Składniki: ( porcja dla 1 osoby )

15 krewetek ( rozmrożonych, oczyszczonych z pancerzykowatych ogonków i ponacinanych od góry nożem -  wtedy krewetka ładnie się rozłoży podczas smażenia )

łyżka masła

2 niepełne łyżki oliwy extra vergine

mała papryczka chilli bez białych pestek

dużo świeżej natki pietruszki drobno pokrojonej

1 duża pełna łyżka mleczka kokosowego

1 łyżeczka śmietany ekologicznej 18 %

sól morska

3 ząbki czosnku

sok z 1/2 limonki 

ora

razowy kus kus

sok z cytryny  


Przygotowanie:

Do nagrzanego woka włożyłam masło z oliwą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażyłam ( 2 minuty ), wrzuciłam przygotowane krewetki oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Smażyłam mieszając, aż wytworzył się sos. Następnie dodałam sporo pokrojonej natki pietruszki, sok z limonki, wymieszałam, podsmażyłam ok 1 minuty, dodałam mleczko kokosowe, śmietanę, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i smażyłam do momentu, aż krewetki stały się chrupkie. Trwało to dosłownie moment. Bardzo ważne jest przy krewetkach, żeby nie smażyć ich zbyt długo bo stają się " gumiaste " i nie są smaczne. Muszą być chrupiące.

W osobnej miseczce wg instrukcji na opakowaniu przygotowałam kus kus. Do kaszy kus kus dodaję zawsze dużo soku z cytryny, oraz świeżą natkę zielonej pietruszki w dużych ilościach.

Tak przygotowane krewetki były inne od tych które przygotowywałam do tej pory( dużo masła, dużo czosnku i dużo świeżej natki zielonej pietruszki ), smakowały mi nie powiem, ale na pierwszym miejscu stawiam te smażone na maśle z dużą ilością czosnku i zieloną świeżą natką pietruszki. :)


smacznego.