wtorek, 19 lutego 2013

Makaron pappardelle z łososiem i kaparami w sosie śmietanowym.


Szybko i smacznie :).


składniki: ( porcja dla 1 osoby )

1 opakowanie makaronu pappardelle
śmietana 18 % (  2 pełne łyżki )
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
3 plastry wędzonego na zimno łososia
2 ząbki czosnku
świeży koperek
kapary
sól
świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

Makaron ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Do małego garnuszka z grubszym dnem wlałam oliwę i wrzuciłam pokrojony drobno czosnek. Chwilkę delikatnie podsmażyłam, dodałam kapary ( ilość wg uznania ) oraz pokrojonego na nie za drobne kawałki łososia. Delikatnie podgrzewałam, mieszając i uważając, żeby kawałki łososia się nie ugotowały, bardziej chodzi o podgrzanie. Dodałam śmietanę, doprawiłam do smaku solą i  delikatnie  mieszałam cały czas dobrze podgrzewając, ale nie doprowadzając do zagotowania. Trwało to 2 - 3 minuty. Następnie garnuszek odstawiłam z ognia.

Porcję ugotowanego makaronu polałam przygotowanym sosem, posypałam świeżo zmielonym pieprzem i świeżym koperkiem.


Smacznego. :)


13 komentarzy:

  1. To jest danie stworzone dla mnie:-) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny kolorowy jest Twój makaron! ja niedawno robiłam sałatkę z kaparami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaronik z łososiem ;) toż to królewskie połączenie moim zdaniem ;) sosik rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio zrobiłam sos do makaronu z pieczonego łososia i był świetny, więc nie wątpię, że ten smakował równie dobrze:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, wygląda rewelacyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. szybkie dania bardzo lubię a sosik apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię tak zajadać, trochę makaronu, trochę dodatków, a jak cieszy;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh uwielbiam ten makaron, pysznie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, takie makaron z łososiem to jeden z ulubionych obiadów ;)
    Tylko do kaparów nie mogę się przekonać ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowite, aż mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń