Składniki:
2 filety z łososia
oliwa
sól morska
świeżo zmielony pieprz
2 szalotki
odrobina cukru
cytryna
świeży koperek
jogurt naturalny
2 małe ząbki czosnku
ryż ugotowany na sypko
Przygotowanie:
Umyte
i osuszone kawałki łososia zamarynowałam na 30 minut : lekko skropiłam
cytryną, posoliłam, popieprzyłam, lekko posypałam cukrem i obłożyłam
szalotką.
Ryż ugotowałam na sypko.
Patelnię grillową lekko
posmarowałam oliwą i na dobrze rozgrzaną ułożyłam kawałki ryby (
cebulkę przed położeniem zdejmuję ). Dodatkowo na patelni ułożyłam małe
cząstki cytryny i grillowałam z obu stron do całkowitego wysmażenia
ryby. Mięso było ładnie zarumienione, ale w środku miękkie.
Dip czosnkowy:
Przeciśnięty przez praskę czosnek połączyłam z jogurtem, doprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Do
dipu można dodać również posiekany koperek, ale ponieważ nie wszyscy
domownicy lubią jak zielone typu: koperek czy pietruszka pojawia się na
talerzu, więc udekorowałam swoje danie świeżym koperkiem, który podobnie
jak świeżą natkę pietruszki uwielbiam i dodaję prawie do wszystkiego :)