środa, 9 stycznia 2013

Łosoś z dipem czosnkowym.

Składniki:

2 filety z łososia
oliwa
sól morska
świeżo zmielony pieprz
2 szalotki
odrobina cukru
cytryna
świeży koperek
jogurt naturalny
2 małe ząbki czosnku
ryż ugotowany na sypko

Przygotowanie:

Umyte i osuszone kawałki łososia zamarynowałam na 30 minut : lekko skropiłam cytryną, posoliłam, popieprzyłam, lekko posypałam cukrem i obłożyłam szalotką.

Ryż ugotowałam na sypko.

Patelnię grillową lekko posmarowałam oliwą i na dobrze rozgrzaną ułożyłam kawałki ryby ( cebulkę przed położeniem zdejmuję ). Dodatkowo na patelni ułożyłam małe cząstki cytryny i grillowałam z obu stron do całkowitego wysmażenia ryby. Mięso było ładnie zarumienione, ale w środku miękkie.


Dip czosnkowy:

Przeciśnięty przez praskę czosnek połączyłam z jogurtem, doprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Do dipu można dodać również posiekany koperek, ale ponieważ nie wszyscy domownicy lubią jak zielone typu: koperek czy pietruszka pojawia się na talerzu, więc udekorowałam swoje danie świeżym koperkiem, który podobnie jak świeżą natkę pietruszki uwielbiam i dodaję prawie do wszystkiego :)



poniedziałek, 7 stycznia 2013

Expresowa zdrowa pomidorowa.



1 puszka pomidorów całych Pudliszki
1 kostka rosołowa wegetariańska
śmietana do zupy 18 %
masło ( wg uznania ilość )
300 ml wody
sól
pieprz
cukier
świeża bazylia, oregano i drobny szczypiorek

Kostkę rosołową zagotowałam w wodzie, dodałam pomidory zmiksowane  blenderem i masło. Całość chwilkę pogotowałam i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy zupka zgęstniała odstawiłam z palnika.

Do zupki był ugotowany wcześniej ryż na sypko, śmietana, a całość posypana świeżymi  ziołami. :))


niedziela, 6 stycznia 2013

Buraczki z jabłkiem.

Składniki:

5 -6 średnich buraczków
2 kortlandy
sól
pieprz
cukier
łyżka oliwy 
sok z cytryny

Przygotowanie:

Wyszorowane buraczki zalałam zimną wodą i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu buraczki na chwilkę zalewam bardzo zimną wodą, wtedy buraczana skórka łatwo schodzi sama. Buraczki starłam na dużych oczkach na tarce do garnuszka, dodałam starte jabłka, również na dużych oczkach, oliwę oraz przyprawy i całość chwilkę poddusiłam na małym ogniu. Takie buraczki lubię bardzo podawane na ciepło. 

Smacznego :).




Orkiszowe razowe bułeczki na śniadanie.



Pomysł z Krainy rozkoszy podniebienia ( kilk ), tylko troszkę pobawiłam się mąkami. 

Mój przepis:

80 g płatków owsianych
420 ml wody
7g drożdży instant
200 g mąki orkiszowej razowej 2000
300 g mąki pszennej białej 450 ( w tym 3 pełne łyżki mąki pszennej chlebowej 750 )
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju słonecznikowego


Przygotowanie:

Płatki owsiane zalałam wrzącą wodą (120 ml ) i odstawiłam na 15 minut . Drożdże  wsypałam do pozostałej wody ( ciepłej, 300 ml ) i odstawiłam na 5 minut. Do wody z drożdżami dodałam namoczone płatki owsiane oraz pozostałe składniki i wyrabiałam ciasto. Ciasto nie było bardzo klejące, ale namoczyłam jeszcze ręce oliwą i wyrobiłam dokładnie ciasto. Wyrobione, przykryte czystą ściereczką odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło objętość formowałam bułeczki ( mi wyszło 10 sztuk ) i układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarowałam oliwą i posypałam pestkami słonecznika.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do  200 stopni przez 30 minut.
Bułeczki wyszły bardzo smaczne, zdrowe ( po zjedzeniu takiej bułeczki można poczuć się lekko, nie dają uczucia ciężkości ), posmarowane masełkiem i miodem smakowały bardzo. 

Zaniepokoiło mnie tylko to, że po upieczeniu jak mocniej ruszyłam blaszką duża część ziarenek słonecznika z bułeczek opadła, nie wiem dlaczego ? ? 









czwartek, 3 stycznia 2013

Kolorowa cieciorka z Woka.


Szybkie, zdrowe danie i bardzo smaczne :). 

Składniki na porcję dla dwóch osób:

- warzywa na patelnię z przyprawą orientalną  ( Hortex )
-1 puszka ciecierzycy
- duża łyżka oliwy z pestek winogron

Przygotowanie:

Na rozgrzany wok wysypałam warzywa i dusiłam ok. 7-8 minut. Pod koniec duszenia dodałam przyprawę orientalną ( ilość wg uznania, ja nie lubię zbyt ostro ) i cieciorkę, którą wcześniej przepłukałam i odsączyłam na sitku i wymieszałam. Chwilkę wszystko razem podgrzałam na woku.





środa, 2 stycznia 2013

Muffiny ze śliwkami.





Przepis znalazłam tutaj ( kilk ) i troszkę go zmodyfikowałam używając mąki pszennej razowej i brązowego cukru. Wilgotne, dobrze słodkie, smakują jak małe chrupiące drożdżówki, tylko troszkę czuć sodę, więc następnym razem ją pominę ( a może tak powinno być??, pierwszy raz piekłam muffiny z dodatkiem sody ).

Składniki suche: 

2 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam pół na pół mąki pszennej i pszennej razowej )
120 g drobnego cukru do wypieków ( ja użyłam pół na pół białego i brązowego )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki mokre:

2 jajka roztrzepane
pół szklanki oleju słonecznikowego
300 g kwaśnej śmietany
oraz śliwki pokrojone na małe kawałki ( ja użyłam mrożonych, wiadomo pora teraz nie jest śliwkowa :))
i  brązowy cukier demerara do posypania

Połączyłam suche składniki z mokrymi, dodając na końcu śliwki. Ciasto nakładałam do foremek muffinkowych i  każdą muffinkę posypałam brązowym cukrem. Piekłam 25 minut w 190 stopniach, studziłam na kratce.  Smacznego :))




wtorek, 1 stycznia 2013

Pyszne śniadanko!


składniki:

ugotowany ryż
duszone jabłko ( mus )
orzechy włoskie
migdały w płatkach
suszone śliwki kalifornijskie
słodka śmietanka 30 %
cukier z wanilią i trochę kardamonu 

przygotowanie:

ryż ugotowałam na sypko. Na wyłożoną porcję ciepłego ryżu położyłam dwie łyżki musu jabłkowego ( ja użyłam przygotowanego wcześniej ze słoiczka, który zrobiłam jesienią z antonówek ), posypałam pokrojonymi orzechami, płatkami migdałów, dodałam pokrojone śliwki, cukier z wanilią i kardamon i całość polałam słodką śmietanką. Pycha!