Pieczenie ryb w folii to efektywny sposób przygotowywania dań, dzięki któremu ryba nie traci wartosci odżywczych. Tak przygotowana ryba jest aromatyczna i soczysta, nie zawiera dużo tłuszczu i jest bardzo zdrowa. Pieczenie ryb w folii wyróżnia się w diecie odchudzającej oraz w innych dietach zdrowotnych. Ryby przyrządzone w taki sposób dostarczają organizmowi znacznie więcej witamin oraz składników mineralnych niż ryby smażone w panierce.
Składniki:
u mnie kawałki dzikiego łososia
sól
pieprz
cukier
cukier
kilka szalotek
natka pietruszki
kawałki cytryny
oliwa, masło
Przygotowanie:
Łososia umyj i osusz. Ułóż na talerzu, kawałki delikatnie posyp cukrem i przykryj plasterkami szalotki. Odstaw w chłodne miejsce na 1 h. Po tym czasie zdejmij szalotki, kawałki ryby dopraw solą i pieprzem, układaj po 1 kawałku na folii aluminiowej. Na każdej porcji połóż kawałek cytryny, zieloną natkę, łososia polej odrobiną oliwy lub połóż na nim kawałek masła i owiń dokładnie folią. Tak przygotowane paczuszki piecz w nagrzanym piekarniku 175 stopni 15 min.
Dzięki polaniu oliwą, czy odrobinie masła ryba będzie delikatniejsza i bardziej soczysta. W każdej paczuszce wytworzy się lekki, smaczny sosik, którym na talerzu polewamy rybę. Podajemy z ryżem.