poniedziałek, 25 lipca 2016

Ryba pieczona w folii.


Pieczenie ryb w folii to efektywny sposób przygotowywania dań, dzięki któremu ryba nie traci wartosci odżywczych. Tak przygotowana ryba jest aromatyczna i soczysta, nie zawiera dużo tłuszczu i jest bardzo zdrowa. Pieczenie ryb w folii wyróżnia się w diecie odchudzającej oraz w innych dietach zdrowotnych. Ryby przyrządzone w taki sposób dostarczają organizmowi znacznie więcej witamin oraz składników mineralnych niż ryby smażone w panierce. 


Składniki:

u mnie kawałki dzikiego łososia
sól
pieprz
cukier
kilka szalotek
natka pietruszki
kawałki cytryny
oliwa, masło

Przygotowanie:

Łososia  umyj i osusz. Ułóż na talerzu, kawałki delikatnie posyp cukrem i przykryj plasterkami szalotki. Odstaw w chłodne miejsce na 1 h. Po tym czasie zdejmij szalotki, kawałki ryby dopraw solą i pieprzem, układaj po 1 kawałku na folii aluminiowej. Na każdej porcji połóż kawałek cytryny, zieloną natkę, łososia polej odrobiną oliwy lub połóż na nim kawałek masła i owiń dokładnie folią. Tak przygotowane paczuszki piecz w  nagrzanym piekarniku 175 stopni 15 min.

Dzięki polaniu oliwą, czy odrobinie masła  ryba będzie delikatniejsza i bardziej soczysta. W każdej paczuszce wytworzy się lekki, smaczny sosik, którym na talerzu polewamy rybę. Podajemy z ryżem.



Smacznego ;-)

niedziela, 24 lipca 2016

Pierogi z jagodami.

Najsmaczniejsze  pierogi '' na słodko''. Znakomite, lekkie danie na lato. Polane smietanką i delikatnie posypane cukrem trzcinowym smakowały wszystkim.  Gorąco polecam mój przepis.


Składniki na ciasto:

300g mąki orkiszowej jasnej
200 ml wrzątku
szczypta sol
40 g masła

Nadzienie:

200 g swieżych jagód
mąka ziemniaczana do oprószenia jagód 

Do podania:

smietanka homogenizowana Krasnystaw 18%
cukier trzcinowy

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać do naczynia, dolać wrzątek połączony z masłem i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i chwilkę powygniatać. Ciasto przykryć od góry miseczką lub głębokim talerzem na 30 minut.

Jagody opłukać, osuszczyć, oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną.

Gotowe ciasto rozwałkowywać na cienkie placki, małą szklanką wycinać kółka, napełniać jagodami, zlepiając i tworząc pierożki. Osoloną wodę zagotować, partiami wkładać pierogi i gotować do wpłynięcia na powierzchnię (2 min). Czas gotowania zależy od grubosci ciasta. 


Podawać polewane słodkę smietanką.

Smacznego :-)





sobota, 16 lipca 2016

Tarta z morelami.


Krucha tarta, pokryta morelami doprawionymi  tymiankiem i pastą wanilinową. Szybka i prosta w wykonaniu, a za sprawą połączenia wszystkich składników niebanalna w smaku :-)

Składniki: 

200 g mąki tortowej
100g mąki krupczatki
120 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki ciasta szybko połącz, zlep w kulę i schłódź w lodówce min. 30 minut.
Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty (srednica 25 cm), zrób dziurki widelcem i piecz ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Nadzienie:

ok. 800 g dobrze dojrzałych moreli
2 pełne  łyżki miodu 
odrobina pasty waniliowa (na czubek łyżeczki)
listki z 3-4 swieżych gałązek tymianku

Przygotowanie nadzienia:

Morele myjemy, kroimy na ćwiartki. Doprawiamy miodem, pastą waniliową i tymiankiem i mieszamy. 

Zapieczony kruchy spód tarty delikatnie z wierzchu posypujemy bułką tartą, przekładamy nadzienie, posypujemy płatkami migdałów i ponownie wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 30 minut.

Gotową tartę dekorujemy swieżym  tymiankiem.


Smacznego :-)

Najlepsza! Owsianka z morelami i borówkami.


Owsianka to bardzo zdrowe sniadanie. Pomysły na nią nigdy się nie kończą. To moja ulubiona wersja, ponieważ przepadam za morelami. Pożywny i smaczny posiłek na dobry początek dnia!

Składniki:

mleko 250 ml (u mnie bez laktozy)
2-3 pełne łyżki płatków owsianych błyskawicznych
kilka dobrze dojrzałych moreli
słodkie borówki
swieży tymianek
opcjonalnie miód

Przygotowanie: 

Gotujemy płatki na mleku na gęsto. 

Wersja pierwsza: podajemy ze swieżymi owocami.
Wersja druga: pod koniec gotowania na owsiance układamy połówki moreli, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na mały ogień na 10 minut. Tak przygotowane morele układamy na owsiance. Doprawiamy swieżym tymiankiem. 

Obie wersje opcjonalnie doprawiamy do smaku miodem.


Smacznego!


poniedziałek, 11 lipca 2016

Biszkopt z jogurtową pianką.


Lekkie ciasto na puszystym biszkopcie. Z kremem z jogurtu greckiego, uwieńczone malinami. Bardzo przyjemnie się robi, jest łatwe, a przy tym efektowne.

Bardzo lubię takie desery, bardziej nawet od lodów w upalne dni. To dla mnie pozycja obowiązkowa, szczególnie teraz, kiedy można cieszyć się wakacyjną przygodą.

Składniki i przygotowanie biszkoptu:

4 wiejskie jajka
4 pełne łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 pełne łyżki cukru pudru

Białka ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając. Gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i chwilę mieszamy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Energicznymi ruchami, szybko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25 min.

Krem jogurtowy:

2 greckie jogurty, duże
6 łyżeczek żelatyny
4 czubate łyżki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilosci wody. Jogurty przekładamy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy. Żelatynę delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia - uwaga! nie może się zagotować. Studzimy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie łączymy z masą jogurtowo-cukrową. 

Gotowy biszkopt układany w naczyniu. Przekładamy na niego masę jogurtową i wstawiamy na 10 min do zamrażalnika. Po tym czasie na wierzchu ciasta układamy maliny lub inne owoce i na kolejne kilka godzin najlepiej wstawiamy ciasto do lodówki, aż masa dobrze zastygnie. Dekorujemy miętą. Podajemy schłodzone. 

Smacznego ;-)

środa, 22 czerwca 2016

Pokochaj jajecznicę.



Sniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, wiemy o tym wszyscy. Najlepiej jesć na sniadanie produkty bogate w białko, gdyż po nich dłużej czujemy się syci. Ważne są także warzywa i owoce - źródło błonnika.
Moje ulubione sniadanie to jajko na miękko lub jajecznica.

Dzis jajeczne sniadanie odsłona letnia: swieże kurki, wiejskie jaja, swieże zioła. Czy można sobie wyobrazić lepszy początek dnia? 

Składniki na 1 porcję:

2 wiejskie jaja
kurki
kawałek masła
odrobina mleka
sól, pieprz
swieże zioła 

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy, płuczemy. Podsmażamy na masle na patelni (mały ogień). Jajka wbijamy do miseczki, dolewamy odrobinę mleka, roztrzepujemy widelcem. Wlewamy do podduszonych kurek. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania ulubionej konsystencji. Gotową doprawiamy do smaku solą, pieprzem, swieżymi ziołami. Najlepiej smakuje ze swieżym chlebem z masłem.

Smacznego sniadania!

wtorek, 14 czerwca 2016

Chlebek bananowy.


''Jak dobrze, że po dniu, w którym nic nie jest pewne, wiem, że w domu zrobię sobie cos, co na pewno się uda i na pewno będzie pyszne." ;-)

Wspaniale bananowy, mięciutki, fantastyczny w smaku. Rozpływający się w ustach, szybki i łatwy do zrobienia chlebek bananowy. Nie wymaga używania miksera, pięknie wyrasta.  Grzechem jest go nie przygotować, jesli w domu mamy mocno dojrzałe banany :-)

Składniki:

3 dobrze dojrzałe banany (takie z ciemnymi plamkami)
1 wiejskie jajko
szczypta soli
1/2 szkl oleju ryżowego
łyżeczka soku z cytryny
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
ok 1 szkl mąki orkiszowej razowej
2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody
płatki migdałów

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem na desce/talerzyku, przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy jajko, sól, olej, cukier oraz sok z cytryny i mieszamy widelcem/łyżką do połączenia składników. Dodajemy mąki wymieszane z sodą i energicznie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, po wierzchu posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 40 minut.

Smacznego! :-)

czwartek, 2 czerwca 2016

Dorsz na parze.

Rybę na parze szykuje się bardzo szybko, a do tego jest wyjątkowo smaczna i nie traci wartości odżywczych. Tak przygotowanego dorsza podałam z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i świeżym koperkiem. Pysznie i zdrowo! :-)

Składniki: 

filet z dorsza 250 g
sól
pieprz
świeży koperek
oliwa z oliwek extra vergine

Dodatki:

żółta fasolka szparagowa
młode ziemniaki
świeży koperek

Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę. Mięso ryby umyć, osuszyć, poporcjować, delikatnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na garnek z gotującą wodą nałożyć koszyczek do gotowania na parze. Na dnie położyć gałązki koperku, na nich kawałki ryby. Delikatnie bardzo można skropić kawałki ryby oliwą. Gotować pod przykryciem 5 minut. 

Gotowe porcje ryby ułożyć na talerzu, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz łagodnie oliwą z oliwek. Podawać z młodymi ziemniakami z wody, żółtą fasolką szparagową także przygotowaną na parze i świeżym drobniutko posiekanym koperkiem.

Smacznego.

P.s. Cieszę się, że powróciłam z długich wakacji do domu i do blogowania ;-)
      Pozdrawiam wszystkich czytelników! 

sobota, 30 kwietnia 2016

Pieczony filet z indyka wcześniej marynowany w jogurcie i ciasto z rabarbarem i figami.

Marynata jogurtowa spowoduje, że po upieczeniu mięso indyka  będzie delikatne i pysznie soczyste. Tak przygotowana pierś indyka  smakuje doskonale  na ciepło i także na zimno. Można naszykować kanapki z jej dodatkiem i świeżymi warzywami.

Składniki:

500g piersi z indyka (eko)

marynata:

4-5 pełnych łyżek jogurtu naturalnego bakoma
4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka/ostra papryka, odrobina kuminu

Składniki marynaty dokładnie wymieszać w zamykanym pojemniku, włożyć w nią przygotowaną pierś indyka i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Z marynatą przełożyć na folię aluminiową, dokładnie nią owinąć i ułożyć w naczyniu do pieczenia. Piec w temp 180 stopni 45 min. Czas pieczenia należy kontrolować. Zbyt długie pieczenie, spowoduje, że mięso będzie suche i nie smaczne.

Słodka mocno figa i kwaskowaty rabarbar to para znakomita.


Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.  Cudownie kruche, nie zawiera dużo cukru, szybko znika z talerzyków :-). To moje ulubione ciasto!

Składniki:

100g mąki pszennej tortowej
50 g mąki orkiszowej razowej
100 g mąki ziemniaczanej/ryżowej lub cornstarch
150 g schłodzonego masła
1 całe jajko plus jedno żółtko
25 g cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i dobrze schłodzić w lodówce. 

500 g rabarbaru
150 g fig
1 cukier wanilinowy
3-4 łyżki miodu
sok z cytryny

Figi na kilka minut zalać wrzątkiem, wyjąć, osuszyć. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki, połączyć w pokrojonymi figami. Składniki skropić sokiem z cytryny, dodać miód i cukier wanilinowy i wymieszać.

Kruszonka:

100 g mąki (50 g pszennej tortowej i 50 g ziemniaczanej/ryżowej lub cornstarch)
50 g masła
25 g cukru pudru 

delikatnie rękami łączymy składniki do utworzenia się kruszonki

Schłodzone ciasto ścieramy na tarce na przygotowaną formę do pieczenia, zapiekamy w 180 stopniach ok 20 minut. Wyjmujemy, delikatnie po wierzchu można posypać bułką tartą i wyłożyć przygotowany rabarbarowo-figowy farsz. Posypać z wierzchu kruszonką. Piec ok 40 min, do zarumienienia ciasta. 

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Smacznego!

p.s.

W związku z moim wyjazdem na dłuższe wakacje z kolejnymi przepisami pojawię się w czerwcu. Pozdrowienia! :-)









wtorek, 19 kwietnia 2016

Ekspresowe masło z awokado-idealne do kanapek!


Kiedyś nie znosiłam awokado, teraz mogłabym  jeść bez ustanku.
Awokado jest na ogół chimerycznym owocem, bo albo jest zbyt twarde i niedojrzałe, albo przejrzałe i wówczas jest niesmaczne. Trzeba nauczyć się wyczuć ten odpowiedni moment do zjedzenia tego owocu, ja już się tego nauczyłam :-)

Awokado to owoc bardzo ciekawy, który z reguły spożywamy na surowo. Nie ma wyraźnego smaku i nie jest słodki. Można go używać do dań wytrawnych, sałatek i deserów. Dojrzały jest lekko miękki, po obraniu ze skórki ma konsystencje kremową jak masło. Aby owoc nie ciemniał, po obraniu można skropić go sokiem z cytryny lub limonki. 

Awokado oprócz tego, że wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry, działa antydepresyjnie ma jeszcze jedną ważną zdrowotną właściwość: obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom dobrego HDL spożywajmy więc go jak najwięcej.

Masło z awokado uwielbiam w towarzystwie pomidora malinowego i świeżych ziół  :-)

Przygotowanie:

Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, delikatnie skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kromki żytniego pieczywa smarujemy przygotowanym masłem, podajemy z pomidorem i ziołami. To jest pyszne! :-)

Smacznego!


niedziela, 17 kwietnia 2016

Placuszki po brzegi wypełnione bananem.

Niedawno pokazywałam Wam przepis na placuszki z jabłkami KLIK. Wg tego przepisu powstaje także wersja z bananem. Placuszki są niesamowicie delikatne, słodkie naturalną słodyczą banana i wypełnione nim po brzegi. Pyszne!

Składniki i przygotowanie wg przepisu wersji z jabłkiem. Najlepiej sprawdzą się banany dobrze dojrzałe z ciemnymi plamkami na skórce. Przygotowując wersję z bananem pokrojonych bananów nie dodajemy do ciasta. Na dobrze rozgrzany olej na patelni najpierw nalewamy placek ciasta, na nim układamy grubsze plastry banana i delikatnie z góry polewamy ciastem. 

Smacznego :-)


wtorek, 12 kwietnia 2016

Sałatka ze szpinaku z dressingiem balsamicznym.

Sos z oliwy i aromatycznego, głęboko intensywnego octu balsamicznego  z Modeny. Wspaniały do sałatki ze świeżego szpinaku!

Składniki:

2 pełne garście  świeżego szpinaku baby
1/2 pomidora malinowego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
sól
pieprz kolorowy świeżo rozbity w moździerzu

Przygotowanie:

Listki szpinaku przekładamy do miseczki. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku. Do małego słoiczka wlewamy olej, balsamico oraz przyprawy. Zakręcamy słoiczek, energicznie potrząsamy by składniki sosu dobrze się połączyły.  Delikatnie polewamy przygotowanym sosem szpinak. Następnie delikatnie mieszamy składniki. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do dań głównych np: pieczoną piersią z indyka - KLIK, ale także świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. 

Smacznego :-)


czwartek, 7 kwietnia 2016

Placuszki z jabłkami.

Pyszne, leciutkie i puszyste placuszki. Nie ma chyba osoby która nie lubiłaby ciepłych racuszków oprószonych cukrem pudrem z dodatkiem konfitury.

Składniki:

400 ml kefiru
2 jajka 
szczypta soli
cukier wanilinowy
cukier puder
ulubiona konfitura (u mnie z czerwonej porzeczki)
5 średnich jabłek
60 g mąki orkiszowej razowej
80 g mąki pszennej tortowej 
olej

Przygotowanie:

Do naczynia przelewamy kefir, dodajemy żółtka, szczyptę soli i cukier wanilinowy, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąki i ponownie mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę i łyżką delikatnie mieszamy. Obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta. Placuszki smażymy ok 1 min z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju (nie mniej niż 1/2 cm - im więcej tłuszczu, tym placki będą go mniej chłonęły i będą bardziej chrupiące) Po usmażeniu na chwilę odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy oprószone cukrem pudrem i z konfiturą. 

Smacznego :-)


poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Smażone boczniaki.

Boczniaki są doskonałym zamiennikiem mięsa i są szczególnie cenne dla ludzi na diecie bezmięsnej. Świetnie zastępują farsz w pierogach, a "kotlet schabowy" z boczniaka jest smaczny i sycący. Nie będę rozwodzić się o tym przysmaku, zalecam każdemu przygotować je choć raz. Zapewniam, że zaznacie przyjemności i pozostanie ochota na więcej :-)

Składniki:

300 g boczniaków ostrygowatych
sól, świeżo mielony pieprz
bułka tarta
mleko
olej

Przygotowanie:

Boczniaki moczymy w mleko ok. 1 h. Delikatnie osuszamy ręcznikiem kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu delikatnie odsączamy nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym.

Smacznego!








sobota, 26 marca 2016

Wesołych Świąt! Wielkanoc 2016.


W tegoroczne Święta życzę Wam Drodzy Czytelnicy  przede wszystkim wewnętrznego spokoju, miłości, dobroci, uczynności. Pielęgnujmy to w sobie. Nie dajmy się zaślepić pysze i wrogości. Nie tylko w świąteczne dni. 

wtorek, 15 marca 2016

Kotlety z ciecierzycy.



Dziś dzielę się przepisem na pyszne, zdrowe kotleciki, bogate w białko. Doskonałe na przekąskę, obiado-kolacje czy jako wkładka  do kanapek. Białko roślinne jest bardzo ważnym elementem  diety bezmięsnej. Nasiona strączkowe takie jak cieciorka, fasola czy groch powinny być zjadane co najmniej  raz w tygodniu. 

Składniki:

450 g ciecierzycy z puszki 
200 g otrąb wysokobłonnikowych
1 ząbek czosnku
curry w proszku 
słodka papryka w proszku
kumin mielony
sól
pieprz
suszony tymianek
2 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączamy na sitku, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy natkę pietruszki i otręby i wyrabiamy na zwartą masę. Tak przygotowaną masę wstawiamy do zamrażalnika, aby się schłodziła (15-20 minut). Schłodzenie spowoduje, że kotlety nie będą się "rozwalały" podczas smażenia i będą miały pysznie chrupiącą skórkę. 
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy polane jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypane świeżymi kiełkami rzeżuchy lub z dodatkiem jarzynki z buraków klik: Buraczki z jabłkiem

Smacznego.