wtorek, 14 czerwca 2016

Chlebek bananowy.


''Jak dobrze, że po dniu, w którym nic nie jest pewne, wiem, że w domu zrobię sobie cos, co na pewno się uda i na pewno będzie pyszne." ;-)

Wspaniale bananowy, mięciutki, fantastyczny w smaku. Rozpływający się w ustach, szybki i łatwy do zrobienia chlebek bananowy. Nie wymaga używania miksera, pięknie wyrasta.  Grzechem jest go nie przygotować, jesli w domu mamy mocno dojrzałe banany :-)

Składniki:

3 dobrze dojrzałe banany (takie z ciemnymi plamkami)
1 wiejskie jajko
szczypta soli
1/2 szkl oleju ryżowego
łyżeczka soku z cytryny
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
ok 1 szkl mąki orkiszowej razowej
2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody
płatki migdałów

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem na desce/talerzyku, przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy jajko, sól, olej, cukier oraz sok z cytryny i mieszamy widelcem/łyżką do połączenia składników. Dodajemy mąki wymieszane z sodą i energicznie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, po wierzchu posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 40 minut.

Smacznego! :-)

2 komentarze:

  1. bardzo lubię wypieki z bananami :) pyszny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chlebki bananowe - są idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń