wtorek, 12 kwietnia 2016

Sałatka ze szpinaku z dressingiem balsamicznym.

Sos z oliwy i aromatycznego, głęboko intensywnego octu balsamicznego  z Modeny. Wspaniały do sałatki ze świeżego szpinaku!

Składniki:

2 pełne garście  świeżego szpinaku baby
1/2 pomidora malinowego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
sól
pieprz kolorowy świeżo rozbity w moździerzu

Przygotowanie:

Listki szpinaku przekładamy do miseczki. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku. Do małego słoiczka wlewamy olej, balsamico oraz przyprawy. Zakręcamy słoiczek, energicznie potrząsamy by składniki sosu dobrze się połączyły.  Delikatnie polewamy przygotowanym sosem szpinak. Następnie delikatnie mieszamy składniki. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do dań głównych np: pieczoną piersią z indyka - KLIK, ale także świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. 

Smacznego :-)


5 komentarzy:

  1. Pyszna sałatka ! A balsamico uwielbiam, więc tym bardziej jestem tym przepisem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też! nie wyobrażam sobie by nie było go w mojej kuchni. b lubię też z truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobra sałatka, do tego jeszcze koperek i perfekto

    OdpowiedzUsuń