wtorek, 15 marca 2016

Kotlety z ciecierzycy.



Dziś dzielę się przepisem na pyszne, zdrowe kotleciki, bogate w białko. Doskonałe na przekąskę, obiado-kolacje czy jako wkładka  do kanapek. Białko roślinne jest bardzo ważnym elementem  diety bezmięsnej. Nasiona strączkowe takie jak cieciorka, fasola czy groch powinny być zjadane co najmniej  raz w tygodniu. 

Składniki:

450 g ciecierzycy z puszki 
200 g otrąb wysokobłonnikowych
1 ząbek czosnku
curry w proszku 
słodka papryka w proszku
kumin mielony
sól
pieprz
suszony tymianek
2 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączamy na sitku, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy natkę pietruszki i otręby i wyrabiamy na zwartą masę. Tak przygotowaną masę wstawiamy do zamrażalnika, aby się schłodziła (15-20 minut). Schłodzenie spowoduje, że kotlety nie będą się "rozwalały" podczas smażenia i będą miały pysznie chrupiącą skórkę. 
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy polane jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypane świeżymi kiełkami rzeżuchy lub z dodatkiem jarzynki z buraków klik: Buraczki z jabłkiem

Smacznego.




4 komentarze:

  1. Lubię takie warzywne kotlety - to świetna alternatywa dla mielonego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) z cieciorki robiłam już kotleciki i faktycznie są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciecierzyca bez namaczania hmm , wykonalne? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem. czytaj uważnie, w moim przepisie używam ciecierzycy z puszki

      Usuń