niedziela, 8 marca 2015

Chipsy z jarmużu.

Są rewelacyjne! Pyszne  i zdrowe! Leciutkie i mega chrupiące! Wspaniałe snacks!

Po pierwszej porcji od razu myśli się o następnej. Chrupanie ich jest bardzo mocno wciągające, ale nie powoduje wyrzutów sumienia :-)



Składniki:

jarmuż, oliwa z oliwek, sól morska, inne przyprawy, wedle upodobań np: słodka papryka,  pieprz, sól czosnkowa, cynamon, syrop z agawy
 
Przygotowanie:
 
Umyte i osuszone listki jarmużu (bez grubych łodyżek) smarujemy oliwą z oliwek z solą morską lub innymi przyprawami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do  120 stopni  ok. 20 min, następnie delikatnie przemieszamy   i  pieczemy kolejne ok. 20 minut. Ważne by stać cały czas przy piekarniku i kontrolować czy nasze chipsy się nie przypalają . Podjadanie wskazane!

Smacznego :-)

12 komentarzy:

  1. z takimi chipsami to się jeszcze nie spotkałam;
    http://magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uleńka,z nieba mi spadłaś.Zakupiłam jarmuż,bo słyszałam,że zdrowy a myślałam,że dodam go do sałatki ale kuzynka powiedziała mi,że jest zbyt twardy.I właśnie chciałam szukać na niego pomysłu,a tu proszę...Twój przepis.Na pewno zrobię!!!Myślałam,żeby podać go do ryby.Buziaki kochana!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę się nauczyć je robić, bo mój Mąż jadł takie u mojej kuzynki i strasznie zachwalał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak jeszcze nie jadłam przygotowanego jarmużu, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nieźle :) bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też bym pochrupała. Nie miałam jeszcze okazji spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. widziałam już takie na jakimś blogu,jarmuż ostatnio robi się coraz bardziej popularny:) ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak tylko kupie jarmuż to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię i bardzo lubię. Zdrowe przekąski są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę zrobić, bo jestem ciekawa smaku :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń