niedziela, 3 marca 2013

Bananowy chlebek.


Źródło przepisu: kilk


Jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Ja najbardziej lubię posmarowany nutellą.  Jednym słowem: wspaniały chlebek :))


Składniki:

3 albo 4 rozgniecione, dojrzałe banany
1/3 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki cukru ( dodałam trzcinowy )
1 jajko roztrzepane
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki mąki ( użyłam 1 szklankę mąki pszennej i 1/2 szklanki pełnoziarnistej )
szczypta soli

Przygotowanie:

W naczyniu do ciasta rozgniotłam widelcem obrane banany, dodałam do tego roztopione masło i wymieszałam łyżką.  Dodałam cukier, roztrzepane jajko i cukier waniliowy i znowu wymieszałam łyżką. Na końcu dodałam przesianą mąkę z sodą oraz sól i ponownie całość wymieszałam łyżką. Ciasto przelałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 1 godziny w 170 stopniach.







15 komentarzy:

  1. również uwielbiam, tylko swój wzbogacam o bakalie:)
    Ps. akcja "gotowanie za głosowanie" znów trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie robiłam, muszę nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już tyle razy się przymierzałam do tego chlebka, że w końcu trzeba wprowadzić w życie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja również już tyle razy miałam go zrobić i jakoś się nie zabrałam jeszcze do tego. MUszę koniecznie kupić więcej bananów, bo inaczej to się nigdy nie zbiorę do upieczenia tego chlebka:)
    Wygląda bardzo smakowicie i kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny jest taki chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię chlebki bananowe:) Sama zamieściłam jakiś czas temu podobny przepis na swoim blogu.

    Twój wygląda wyśmienicie!:)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też właśnie upiekłam bananowy chlebek w niedzielę :):
    / mój przepis jest trochę inny ... muszę wypróbować też Twój , bo nam bananowy chlebek bardzo posmakował :) /

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następnym razem chcę dodać do niego orzechy :)

      Usuń
  8. nie miałam przyjemności, a widzę, że jest dość popularny, ciekawa jestem smaku;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oleńko, mi bardzo posmakował, spróbuj, myślę, że Tobie również posmakuje

      Usuń
  9. Nigdy nie robiłam, a ostatnio dość często kusi na blogach. Ula, myślisz że można go zrobić bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że można spróbować, dojrzałe banany są słodkie bardzo, spróbuj Aniu zrobić, mi bardzo bardzo posmakował

      Usuń
    2. jeszcze Aniu podpatrzyłam na blogu innej Ani, że można dodać figi, które są również słodkie, więc w połączeniu z bananami będą ok, a to adres innej Ani gdzie możesz zobaczyć również :)

      http://ankawell.blogspot.com/2013/03/bananowy-chlebek.html

      Usuń
  10. bardzo smacznie wygląda :) jestem bardzo ciekawa jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń