piątek, 7 grudnia 2012

Przedświąteczne ciasteczka orzechowe.


Te  kruche ciasteczka są bardzo smaczne  i mają tę zaletę, że można je długo przechowywać, a mimo to pozostają kruche i nie wysychają. Dlatego zawsze przygotowuję je jeszcze przed "świąteczną gorączką" w kuchni.

Składniki:

45 dag mąki
15 dag cukru
10 dag orzechów włoskich
margaryna Kasia
2 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Z podanych składników zagniotłam ciasto i starannie wyrobiłam. Schłodziłam w lodówce, po czym wyjmując po kawałku ciasta z lodówki rozwałkowywałam na placki i świątecznymi foremkami wykrawałam ciasteczka. Piekłam w 180 stopniach na złoty kolor. Przed podaniem ciasteczka posypuję cukrem pudrem. 











19 komentarzy:

  1. Ale ładne foremki. Bardzo mi się podobają. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasteczka, foremki fantastyczne:0

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, ale piękne! I z pewnością przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. my chcemy takie cudowne foremki! po prostu świetne :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ho ho ho!!! Smakowicie:) Ja też zaczynam robić w ten weekend:) Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  6. O idealna alternatywa dla pierników. A krasnal wygląda uroczo :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne te Twoje ciasteczka :)) A foremki rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wszyscy pieką ciasteczka ! chyba tylko ja nie mam foremek!
    cuda Ci powychodziły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o, świetny pomysł na zamiennik dla tradycyjnych pierniczków :) Wyglądają smacznie :) świetne foremki! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie jeść, a robić nie bardzo:(, dlatego częstuje się ...dwoma u Ciebie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się, że moje foremki Wam się podobają. Zakupiłam je w sklepie duka, więc może uda się Wam je jeszcze przed świętami kupić. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne, ja pierniczki dopiero zrobę z córką w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. super!! chyba wypróbuję i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Badrzo lubię takie orzechowe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń