sobota, 8 grudnia 2012

Czekoladowe muffiny.


Ania z blogu  Kraina rozkoszy podniebienia wczoraj późnym wieczorem swoim przepisem muffinkowym  zrobiła mi tak ogromny smak na muffinę czekoladową, że nie mogłam się doczekać dzisiejszego dnia, aby poczuć smak czekolady w muffinie. Trochę zmodyfikowałm jej przepis ponieważ do muffin zdecydowanie wolę rozpuszczone i schłodzone masło niż oliwę, a zamiast mleka użyłam kefiru. Łezki gorzkiej czekolady zastąpiłam startą czekoladą. Oto mój przepis :)



Składniki suche:

-2 szklanki mąki 
-1/2 szklanki brązowego cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 płaskie łyżki kakao DecoMorreno

-oraz czekolada  Lind  Excellence Dark 70 % cocoa  - całą czekoladę starłam na tarce na grubych oczkach, powstały czekoladowe wióreczki :) 




Składniki mokre:

2 jajka
100 g masła rozpuszczonego i schłodzonego
400g kefiru (400 ml  mniej więcej )

Połączyłam składniki suche z mokrymi. Muffinkowe foremki wypełniłam ciastem do połowy wysokości. Piekłam w 200 stopniach ok. 25 min. do tzw. "suchego patyczka". 

Wystudzone muffiny udekorowałam rozpuszczoną w "kąpieli wodnej" taką samą jak wyżej czekoladą Lind  Excellence Dark 70 % cocoa i orzeszkiem. :)








7 komentarzy:

  1. Co tu mówić - wyglądają pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie :)
    Właśnie zajadałam się dzisiaj tą czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ale pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! No i cudownie Ci wyrosły! :)

    OdpowiedzUsuń