wtorek, 25 grudnia 2012

Keks razowy z suszonymi śliwkami i czekoladą.






Przepis znalazłam na blogu Asi ( kilk ).  Robi się go bardzo łatwo. Jest pełen bakali, bardzo zdrowy, bo robiony z mąki razowej, a dzięki piernikowym przyprawom smakuje jak piernik :).


Poniżej przepis i składniki jak ja przygotowałam ten keks:

1 szklanka rodzynek
1 szklanka suszonej żurawiny
10 suszonych śliwek, pokrojonych w kosteczkę
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków migdałów pokruszonych
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Do namoczenia bakali użyłam 2/3 szklanki brandy.

Pozostałe składniki:

3 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki miodu płynnego
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 
1 cukier waniliowy ( 16 g )

oraz

2 szklanki mąki razowej ( ja użyłam orkiszowej razowej 2000 i pszennej 850 )
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru trzcinowego 
2 płaskie łyżeczki sody
3 jajka
100g masła roztopionego 

Sposób wykonania:

1. Przygotowane bakalie ( oprócz czekolady ) zalałam podgrzanym alkoholem, wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do nasączenia ( w między czasie przemieszałam i docisnęłam ).

2. Dżem pomarańczowy, miód, cynamon, wanilię, wymieszałam, dodałam posiekaną czekoladę i odstawiłam.

3. Do dużej miski wsypałam mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i wszystko razem wymieszałam. 

4. Jajka roztrzepałam i połączyłam z roztopionym masłem, dodałam bakalie i wymieszałam, a następnie wlałam do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia się składników. 

5. Przygotowaną masę przelałam do formy keksowej (  9 cm x 27 cm , mierzona po dnie i wysokość foremki 8 cm. ). 

6. Piekłam 55 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu studziłam na kratce. 

Polewa: 

100 g białej czekolady, 1/4 szklanki suszonej żurawiny, kilka łyżek mleka


Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam żurawinę i wymieszałam. Niestety przez małe zagapienie zapomniałam dodać kilka łyżek mleka i moja polewa wyszła dosyć gęsta. Dziwiłam się nawet trochę jak dekorowałam nią wierzch ciasta, dopiero później zobaczyłam, że gapa zapomniałam o mleku, ale nic to, zdarza się najlepszemu :). Ogólnie ciasto wyszło bardzo dobre, mięsiste i wilgotne, no i o wiele zdrowsze od tradycyjnych z białej mąki i cukru. Polecam przepis Asi :).




9 komentarzy:

  1. pychota!!!

    Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
    Niech spełniają się wszystkie Twe marzenia.
    Życzę Ci także zdrowia, bo tego nie można kupić, szacunku i życzliwości od ludzi, bo na to trzeba zasłużyć i spełnienia marzeń, bo to one sprawiają, że życie jest piękne oraz czasu spędzonego w gronie ukochanych osób w tym magicznym czasie Bożego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że polewy czekoladowej nie żałowałaś:D Ja właśnie takie lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eh, no przez gapiostwo nie dodałam mleka do czekolady ;)

      Usuń
  3. święta bez keksu to nie Święta ;) piękny :))

    OdpowiedzUsuń
  4. W tej białej pierzynie cudnie się pyszni! Ale to musiało być dobre!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piękny keks! Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń