smaczna, lekka i pożywna :)
składniki:
1,2 l wody
garść groszku zielonego mrożonego
1 średnia marchewka pokrojona w cienkie krótkie paski
1 duży ziemniak pokrojony w kostkę
kawałek pora pokrojonego w grubsze plastry
3 gałązki świeżego tymianku
szczypta lubczyku
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
kilka ziarenek zielonego pieprzu
sól
1,5 kostki bulionu warzywnego
kawałek brokuła
2 duże łyżki oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku
kawałek szalotki drobniutko pokrojonej
przygotowanie:
oliwę wlałam do średniego garnka, wrzuciłam wszystkie warzywa oprócz brokuła, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, tymianek, cebulę, przyprawy i chwilkę podsmażyłam mieszając. po 2 - 3 minutach zalałam wodą, dodałam kostki bulionowe, brokuła podzielonego na mniejsze cząstki i zagotowałam. gotowałam na małym ogniu ok. 15 - 20 minut aż warzywa były miękkie. doprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i gotowe :).
smacznego.
dokładnie smaczna, lekka i pożywna a dodatkowo z moim ukochanym brokułem;)
OdpowiedzUsuńAle fajniutka, wiosenna zupka :) coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńKolorowa zupka, lubię takie:)
OdpowiedzUsuńZupa idealna i takie piękne kolory:-)
OdpowiedzUsuńlubię takie lekkie zupy, są świetne na ciepłe dni wiosenne i letnie, szczególnie kiedy można zjeść na powietrzu:))
OdpowiedzUsuńPojadłabym zupki! Uwielbiam zupy, a mój Sebastian za nimi nie przepada. Dlatego często robie wyłącznie 2 porcje, a szkoda. Pojadłabym zupek tak przez tydzień. Zupa wiosenna przez moją babcię była nazywana zupą-śmieciową ;)
OdpowiedzUsuńtak, to taka trochę " śmieciówka " hihi ;), zupy są fajne bo są pożywne no i zdrowe dla żołądka, jak to mówiła moja mama zawsze: " coś ciepłego na żołądek to zupa najlepsza"
UsuńA ja do swojej jarzynówki pod koniec gotowania ścieram na grubych oczkach buraka - daje super kolor. W Twojej jest to co lubię: czosnek i zioła .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
lubię takie lekkie jedzonko!
OdpowiedzUsuńPyszna i lekka!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zupki ... no może dodatkowo z mięskiem, ale na samych warzywkach również bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuń