składniki:
makaron świderki ugotowany al dente ( porcje dla dwóch osób )
90 g małych kaparków + zalewa kaparowa do smaku
100 g łososia wędzonego firmy Lisner
1,5 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
świeża bazylia
1,5 ząbka czosnku
2 b. duże łyżki śmietany 18 %
przygotowanie:
oliwę rozgrzałam w małym garnuszku, dodałam pokrojony drobniutko czosnek, chwilkę podsmażyłam mieszając, dodałam łososia pokrojonego w małe kawałki i podsmażałam 2 - 3 minuty, mieszając ( nie podsmażać zbyt długo bo łosoś będzie twardy i nie smaczny ). następnie dodałam śmietanę, kaparki i całość podgrzewałam mieszając, ale nie doprowadzając do zagotowania. gdy sos lekko zgęstniał doprawiłam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz zalewą kaparową, która nadaje fajny smaczek potrawie.
przygotowane, ciepłe, al dente świderki polałam gęstym sosem, jeszcze raz posypałam świeżo zmielonym pieprzem do smaku oraz udekorowałam posiekaną drobno świeżą bazylią.
smacznego.
fajnie, że dodałaś kapary, danie nie jest pospolite dzięki temu, choć ja BEZ też często jadam, ale ta wersja bardzo mi się podoba ;D
OdpowiedzUsuńpyszne danie:)
OdpowiedzUsuńczasami robię łososia ze śmietaną i koperkiem, szybko i smacznie
OdpowiedzUsuńSzybko, pysznie, smacznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńszybki i smaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDo mojej szarlotki zamiast antonówek jeśli lubisz to możesz dodać również innych 'kwaskowych' jabłek. Ja swoje antonówki znalazłam CUDEM na ryneczku :> + czekam na jabłkowy przepis jutro :)
OdpowiedzUsuńUla, Ty nam tu oczy "nie mydl" pysznymi makaronami, tylko się podziel kilkoma zdjęciami z urlopu! :)
OdpowiedzUsuńhihihi ;), dobrze, coś wrzucę na bloga ;)
Usuń