składniki:
300 g pieczarek
1 łyżka masła
sól
świeżo zmielony pieprz
150 ml śmietany 18 %
natka pietruszki
kilka suszonych prawdziwków
przygotowanie:
suszone grzyby opłukałam, zalałam wrzącą wodą i odstawiałam na 2 godziny. następnie na małym ogniu, gotowałam je w wodzie w której się moczyły, aż stały się miękkie. reszty wody w której gotowały się grzyby nie wylałam, przydała się potem.
pieczarki oczyściłam, pokroiłam na talarki. na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam pokrojone pieczarki i podsmażałam do momentu aż wytworzył się sok. dodałam pokrojone drobno ugotowane prawdziwki i pod przykrywką dusiłam, aż pieczarki stały się miękkie. następnie dodałam śmietanę, wymieszałam, dolałam grzybową wodę z ugotowanych grzybów, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. po dodaniu śmietany nie gotowałam długo, tylko do momentu zgęstnienia sosu.
gotowy sos posypałam świeżą natką pietruszki.
Smacznego :-)
lubię takie gęste grzybowe sosy:) mniam!
OdpowiedzUsuńoo, do nudli w sam raz !!!
OdpowiedzUsuńZ takim składem musi być pycha.
OdpowiedzUsuńz makaronem zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń